Strömstads Tidning

Att finna en lycka

- Ingemar Nordström

Jag gick fram till syrenbuske­n och börjar leta efter en lycka. En syrenblomm­a består av fyra kronblad. Ibland sker en mutation och plötsligt är det fem eller fler kronblad. (Finner man en med fem kan man önska något och äta den lilla blomman.) Efter en stunds sökande hittade jag ett fint exemplar med fem kronblad. Men tänkte jag, och sökte vidare, kanske finns det någon med fler kronblad, Kanske skulle det betyda att jag kan få göra flera önskningar samtidigt. Där fann jag en med nio kronblad. Rekord för mig. Jag lade den försiktigt i min hand. Jag tog mig ut till yttersta delen av Nötholmen och satte mig ner. Jag såg ut över det vida havet och tänkte att Gud är god mot mig som ger mig denna plats för meditation och eftertanke.

Nu hade jag möjlighet att önska stora saker. Utrota hungersnöd och svält. Låta människor leva i fred och säkerhet. Låta alla som är ledsna få sin sorg bearbetad och bli glada igen. Låta kärleken spira mellan alla människor oavsett hudfärg och religion

Jag öppnade handen och såg på blomman med nio kronblad. Kunde en önskan med en syrenblomm­a och Guds hjälp få världen att bli snällare och mjukare? Jag försöker, tänkte jag, och stoppade jag in den lilla blomman i munnen, tuggade ett par gånger och svalde.

Jag knäppte händerna och bad att detta skulle hjälpa.

Några skator lekte på gräsmattan utanför det öppna sovrumsfön­stret. Leken blev allt mer högljudd och helt plötsligt var jag klarvaken. Drömmen jag hade haft satt kvar i mina tankar. Men tänkte jag, man får ju inte avslöja sin önskan. Då har syrenen ingen verkan. Jag tyckte ändå om drömmen och gick ut till bortflyend­e skator,

Nu hade jag möjlighet att önska stora saker

fram till syrenen och började leta efter en lycka. Efter en stund fann jag en med sju kronblad. Jag satte mig på trappan och funderade på önskningar. Jag bestämde mig för en som kändes viktig och hoppades att min dröm skulle slå in och svalde blomman.

Tyvärr kan jag inte avslöja min önskan för då gills den inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden