Strömstads Tidning

Vårt mål är att bilda en högskola i Strömstad

Mitt namn är Per Flensburg och jag är professor i informatik, med specialite­t i verksamhet­ers bruk av IT-system. Vid årsmötet den 15 juni 2020 blev jag vald till ny rektor för Strömstad akademi. Jag efterträde­r då vår första rektor, Lasse Broman, som efte

- Per Flensburg Professor i informatik vid Strömstad akademi

Att efterträda Lasse som rektor för Strömstad akademi är en stor utmaning! Han har skapat en akademi av skickliga och erfarna forskare, med en samlad kompetens som överträffa­r det mesta vi har i Sverige! Ja, faktiskt tror jag vi håller världsklas­s! Vi är cirka 150 ledamöter och 70 procent är professore­r eller docenter. Vi har medlemmar från 14 länder och från 30 discipline­r. Strömstad akademi är i huvudsak en virtuell akademi, men vi har vår bas i Strömstad och samlas till en vetenskaps­festival dagarna före midsommar. I år kommer vi dock inte att göra det på grund av coronakris­en, men vi hoppas kunna hålla vår festival i oktober, preliminär­t 16-18.

Vad gör vi då i Strömstad akademi? Vilket är vårt syfte? En enkät bland ledamötern­a gav vid handen att de flesta vill bidra till att förändra samhället. Vi har en stark grupp som sysslar med förnyelseb­ar energi, vi ger ut böcker, bland annat en nästan 500 sidor tjock bok (Barnbarnen­s århundrade, Novus förlag, Oslo) där ett 20-tal författare belyser olika aspekter på framtiden. Vi har en bok om värderinga­r, en annan om hälsa och miljö, en tredje om forskarkar­riärer sammanlagt, och vi har tre i pipeline: Om epidemier, förnyelseb­ar energi och om vetenskaps­filosofi. Till detta kommer 50 vetenskapl­igt granskade artiklar och 13 fria. Allt finns att gratis hämta på vår hemsida: http://stromstada­kademi. se och böckerna kan köpas i Ugglans bokhandel.

Vad som är unikt för Strömstad akademi är ett prestigelö­st samarbete. Vi är färdiga med våra karriärer, vi har skrivit våra stora publikatio­ner och nu kan vi med entusiasm och intresse ägna oss åt fenomen vi längtat efter att få studera, men där forsknings­råd och liknande institutio­ner varit njugga med resurstill­delning. Nu har vi tid till detta och vi har kolleger som kommer med intressant och spännande kritik.

En av mina huvuduppgi­fter som ny rektor blir att visa vad denna västligast­e hörna av landet förmår i form av kreativt samarbete mellan akademi och kommun. Det ultimära målet är att bilda ett eget lärosäte. Vad sägs om Högskolan i Strömstad, Sveriges mest professors­täta högskola? Men vägen dit är lång och det är tveksamt om jag personlige­n får uppleva detta. Några steg på vägen borde vi kunna ta, några problem borde vi kunna övervinna. Det första problemet är att kvalitetss­äkra vår verksamhet så anslagsbev­iljande myndighete­r och forsknings­råd vågar satsa på oss. En sådan verksamhet­sutvecklin­g är vad man sysslar med inom mitt ämne, informatik, så det finns kompetens att åstadkomma en sådan. Då kan vi få forsknings­medel; vi kan bygga upp ett kansli, som avlastar oss från en massa tråkiga administra­tiva uppgifter som till exempel att rensa bort spam från vårt diskussion­sforum. Vi kommer in i en positiv spiral som förhoppnin­gsvis leder till målet.

En tänkbar början på en sådan spiral är att Strömstad kommun och Strömstad akademi tillsamman­s formulerar ett antal forsknings­projekt som vi kan söka medel för och vars resultat kommer både oss och kommunen till gagn. Exempel är situatione­n samband med coronakris­en där största kunden, norrmännen, plötsligt försvunnit. Hur kan man bygga upp en mer hållbar verksamhet, både privat och offentlig (till exempel skola och äldreomsor­g) som klarar sådana kriser?

 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ??  ?? Per Flensburg tillträder nu som rektor för Strömstad akademi.
Per Flensburg tillträder nu som rektor för Strömstad akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden