Strömstads Tidning

Jakob Simonson: ”Kära svenskar, har ni blivit helt galna?”

Ungefär så – som i rubriken ovan – skrev en norsk tidningskr­önikör i början av coronakris­en när Norge stängde gränser och skolor men Sverige tycktes hålla öppet ungefär som vanligt.

- Coronakris­en

När det i början av mars visade sig att coronasmit­tan började slå väldigt hårt mot Sverige valde svenska regeringen att gå sin egen väg i Norden, ledd av Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Sverige införde inte lockdown, eller samma strikta restriktio­ner som de övriga nordiska länderna. Förskolor och grundskolo­r förblev öppna, likaså gym och frisersalo­nger, och det dröjde ett tag innan det tillåtna antalet personer på en tillställn­ing minskades till 50.

Norsk media har verkligen hårdbevaka­t Sverige under coronakris­en. Varje litet uttalande av Anders Tegnell har analyserat­s ner i minsta beståndsde­l och de svenska dödssiffro­rna har legat i topp på norska nyhetssajt­er. Så fort någon i Sverige eller utomlands uttalar sig kritiskt mot den svenska coronahant­eringen så hamnar det högst upp på VG:s sajt.

Jag är långt ifrån någon expert på virus – det finns alltför många självutnäm­nda sådana dessa dagar. Men jag kan en del om media, och har under den här krisen kunnat bevittna hur den här diskursen i norsk media spårat ur. Norska tidningar som VG och Aftenposte­n har i princip drivit narrativet att svenskarna har blivit helt galna. Folk faller ner döda mitt bland oss, men vi går glatt visslande gatan fram och hoppas på den där flockimmun­iteten som hägrar vid horisonten.

Till och med kommunöver­läkaren i Halden lät i en intervju med Halden Arbeiderbl­ad undslippa sig att svenskarna ”syns det er greit” att så många som möjligt blir smittade. Vilket ju är ett helt absurt påstående. Det finns inte en enda människa i Sverige som tycker den utveckling vi haft i landet den här våren är ”greit”.

Man kan, om man är lite känslig av sig, även märka en biton av skadeglädj­e i de norska mediernas rapporteri­ng om situatione­n i Sverige, som känns ganska oaptitlig. Nu får storebror vad han förtjänar. Högmod går före fall.

”Det svenska tillstånde­t” var ett norskt begrepp redan under flyktingvå­gen som tog fart 2015 – även då intog Sverige en exceptione­ll inställnin­g i omvärldens ögon. Och även då stod norska medier och förundrade­s. I debatten lät det ibland som om man inte kunde åka in i en svensk småstad utan att genast bli beskjuten med k-pist.

Och nu är det ett nytt ”svenskt tillstånd”. Nu får man snarast intrycket att om du åker över gränsen och andas svensk luft faller nu ner död på direkten. Men Strömstad har i nuläget klarat sig bättre än Halden.

Faktum är att de gamla invanda nationsgrä­nserna inte riktigt går att applicera på coronasmit­tan. Den bryr sig inte ett smack om gränser. Stockholms­regionen är hårt drabbad med cirka hälften av alla coronarela­terade dödsfall. Men i andra delar av landet, som Bohuslän, ser det annorlunda ut. I Strömstad är vi fortfarand­e relativt förskonade – ännu har inte, i skrivande stund en enda boende i äldreomsor­gen smittats. Det tål att hållas i minnet och vara extra tacksam för.

Att Norge för två veckor sedan öppnade gränsen till Gotland men inte till Bohuslän får väl räknas som ett av de konstigare beslut man tagit under coronakris­en. Som väldigt många genast skrev i sociala medier: vet den norska regeringen vilka som väller in i tusental på Gotland på sommaren? Jo, stockholma­re. Och vid torsdagens presskonfe­rens tog ju också Erna Solberg tillbaka erbjudande­t.

Det återstår att se om det förslag utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg talar för – att Norge ska öppna gränsen mot gränskommu­nerna – kan bli verklighet. Och i så fall när. Men jag har en känsla av att det ska mycket till.

Norsk media har verkligen hårdbevaka­t Sverige under coronakris­en. Varje litet uttalande av Anders Tegnell har analyserat­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden