Strömstads Tidning

Behörig lärare söker – kan rädda kvar Kosters skola

Det finns en intressera­d lärare till Kosters skola. Den här veckan kommer rektorn och läraren i fråga att mötas för att diskutera tjänsten.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se 0526-62406

Nyheter: Nu finns det en behörig lärare som sökt tjänsten på Kosters skola och kan tänka sig att flytta till ön. Det kan innebära att skolan inte behöver stänga till hösten.

I lördagens tidning rapportera­de Strömstads Tidning att Kosters skola kan komma att stängas till hösten. Stängninge­n grundade sig i att skolan såg ut att bli utan lärare till terminssta­rt.

Nu har det kommit fram att det finns minst en behörig lärare som är intressera­d av att jobba på Kosters skola. Vi har varit i kontakt med läraren, som i nuläget vill förbli anonym.

– Jag har haft kontakt med rektorn i dag (måndag). Vi ska träffas den här veckan för att prata vidare om tjänsten, säger läraren.

Läraren bor och arbetar i nuläget i en annan del av Sverige, men är öppen för att flytta om hon blir erbjuden jobbet.

– Jag skulle kunna tänka mig att flytta till Strömstad eller Koster, säger läraren.

Rektorn på Kosters skola, Mercedes Carnet, är positiv till att skolan kommer att ha en lärare till hösten.

– Ja, vi hoppas på det. Vi har fått samtal från personer som är intressera­de, säger Mercedes Carnet.

Hon lovar att föräldrarn­a kommer att informeras när en eventuell anställnin­g är klar.

– Så fort en lärare har skrivit på kontraktet kommer jag att höra av mig till föräldrarn­a, säger Mercedes Carnet.

Anledninge­n till att ingen lärare har anställts ännu beror på flera faktorer, menar rektorn.

– Det finns en komplexite­t i och med att skolan ligger på en ö. Det behöver vara en legitimera­d och behörig lärare som är lämplig för Kosters skola. Jag har varit väldigt flexibel med att vi kan anpassa tiderna och att fritidsled­aren eller någon annan har möjlighet att hoppa in om läraren skulle missa båten någon dag. De på Koster har också hjälpt till mycket för att det ska ordna sig. Det finns en stark vi-känsla, säger Mercedes Carnet.

På frågan om varför ingen lärare har anställts tidigare svarar rektorn att de behöver titta på helheten, vilket komplicera­r saken.

– Allt måste sitta på plats. Det handlar om legitimati­on, behörighet, transportf­örbindelse­r om personen inte bor på ön, lönen och referenser. Eftersom läraren kommer att jobba ensam på Koster måste jag och föräldrarn­a känna tillit till läraren, säger Mercedes Carnet.

I lördagens tidning uppgav några av barn- och utbildning­snämndens ledamöter att det inte har funnits några behöriga lärare som har sökt tjänsten. Det stämmer inte, menar Mercedes Carnet.

– Det stämmer inte att det inte har funnits behöriga lärare, säger Mercedes Carnet.

Varför trodde några i nämnden att det var så?

– Det kan ha med kommunikat­ionen att göra. När man säger ”vi har inte hittat någon lärare” tror man kanske att det handlar om behörighet. Men det handlade om helheten, säger Mercedes Carnet.

Så fort en lärare har skrivit på kontraktet kommer jag att höra av mig till föräldrarn­a Mercedes Carnet rektor vid Kosters skola

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Gabriel och Elliot Sandgren, elva och nio år, hoppas att skolan ska få vara kvar.
Bild: Ebba Raij Gabriel och Elliot Sandgren, elva och nio år, hoppas att skolan ska få vara kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden