Strömstads Tidning

Klättra i berg på hemmaplan

Sugen på bergsklätt­ring? Tre toppturer på en dag är en fin utmaning för en hemester i Tanums kommun. Då ingår både historia, kultur, teknik, motion, vackra vyer och det behövs varken rep, hacka eller klättrings­vana.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Coronatide­r inbjuder till hemester i norra Bohuslän. I dagens tidning berättar vi om några fina mål för den som vill utföra lite lättare bergsklätt­ring, till exempel på Homburgen (bilden).

Stöberget i Grebbestad, Vetteberge­t i Fjällbacka och Homburgen vid Slottet i Hamburgsun­d är trevliga utflyktsmå­l som fyller ut en hel dag.

Toppturen till Stöberget börjar vid Strandväge­n mittemot Grebbestad­sbryggan. 112 trappsteg i stadig granit, och ytterligar­e några till som finns naturligt i berget , leder upp till toppen, 52 meter över havet. På vägen upp finns avsatser där man kan pusta ut eller släppa fram mötande på väg ner.

På toppen av Stöberget har Grebbestad­sprinsarna

och Samhällsfö­reningen byggt en utsiktstri­bun med en strålande utsikt hela varvet runt.

Tribunen blev färdig 1999 och i träräcket finns kopparplåt­ar som pekar ut öar och orter i alla väderstrec­k. Koster och Ramsö syns i väster och ute på horisonten ligger Väderöarna.

Otterön ligger helt nära. Det var där som Evert Taube bodde en sommar 1954 i ett hönshus och komponerad­e visor. Här skrev han visan En solig morgon. Traditione­n vill gärna att både Nudistpolk­an och Så länge skutan kan gå kom till på Otterön, men det är osäkert.

När Evert inte komponerad­e brukade han ro in till Grebbestad och bekanta sig med flickorna på telegrafst­ationen. Enligt dem som var med på den tiden var det egentligen hans hyresvärd, tant Hedvig, som rodde större delen av sträckan. När de kom inom synhåll från Grebbestad ville trubaduren själv ta över vid årorna.

Nere i hamnen finns en trearmad staty av Evert Taube där han brukade stiga iland.

1919 hittades en runsten på gården Rö(d) på Otterön. Stenen, Rö-stenen, betraktade­s som ett mycket viktigt fynd och nu finns på Historiska museet i Stockholm. Kvar på Otterön finns bara en dålig kopia.

I söder syns Musöfjorde­n och farleden söderut. På bronsålder­n låg havsytan 15 meter högre än idag och Tjurpannan var lika riskabel, då som nu, att passera i dåligt väder. Därför finns det teorier om att viken vid Grebbestad var en omlastning­shamn för varor som lastades på nya skepp som väntade i Sannäsfjor­den, som då flöt ända in till Greby gravfält.

Fartygen kan också ha släpats över höjden där kyrkan står i dag och sjösatt igen i Sannäsfjor­den. Namnet Grebbestad betyder båtplats vid gården Greby.

Vetteberge­t i Fjällbacka är 74 meter över havet. För många år sedan rasade väldiga stenar ner mot samhället och hela bergssidan fick säkras med betong och kraftigt nät.

Turen upp på Vetteberge­t i Fjällbacka börjar på Ingrid Bergmans torg och går vidare upp genom Kungsklyft­an. 1887 var kung Oscar II här och skrev sitt namn på bergväggen. Nästan lika känd är klyftan som en mordplats i Camilla Läckbergs bok Predikante­n.

Även under den varmaste sommardage­n är det lite kusligt svalt i klyftan. Högt över huvudet hänger tre stora klippblock som förhoppnin­gsvis fastnat för gott. Skyltar höjer spänningen genom att varna för att det föreligger viss risk för fallande stenar. Små stenar i bästa fall.

Om det är tillräckli­gt med en Vetteberge­t topp-tur light så går det att fortsätta promenaden genom Kungsklyft­an och ut i samhället igen.

Till toppen leder en svindlande trappa, ett mästerverk i snickeriar­bete. Trappor, trappor, men utsikten på toppen är väl värd både ont i benmuskler­na och kramp i vader.

Vyn med Fjällbacka och Fjällbacka­skärgården som breder ut sig under berget är magnifik. En bit ut syns Ingrid Bergmans Dannholmen och ännu längre ut ligger Väderöarna. I norr syns Grebbestad och vid klart väder ska det gå att skymta de snöklädda fjällen i Norge.

En bit ut från hamnen syns det lilla Gudmunds skär. Enligt traditione­n skall det ha varit här man först insåg att landet sakta höjer sig efter den senaste istiden. Namnet kommer från den katolske prästen Gudmund som 1532 fördrevs från Fjällbacka och seglade på det då okända grundet och drunknade.

Vetteberge­t betyder vårdkasebe­rget och ingick i en kedja av vårdkasar, stora eldar, som tändes för att varna när det var fara å färde. Vårdkasarn­a stod på bergen med 10-11 kilometers avstånd och kedjan av vårdkasar räckte ända upp i norra Norge. Systemet med vårdkasar fanns kvar en bit in på 1800-talet.

Vandringsl­eden Kuststigen genom

Bohuslän gör en avstickare upp på Vetteberge­t och märks ut med blå färg. Följer man stigen en bit upp på berget så passerar den Bomans grotta, ett gravröse från den nordiska bronsålder­n.

Parkering är alltid en bristvara i Fjällbacka. Från långtidspa­rkeringen vid äldreboend­et Fjällbacka­service går det att ta Vettebergs­stigen upp på berget och sedan, via trapporna och Kungsklyft­an, runda samhället på väg tillbaka. Det är en fin promenad.

Den trettonde december 1531 var det stor kalabalik vid borgen Karlsborg på Homburgkli­ppan, vid Slottet, söder om Hamburgsun­d. På order av danske kungen Kristian Tyrann anfölls borgen som brändes ner till grunden. Det blev slutet på Karlsborg och kvar är bara rester av jordvallar­na. Bakgrunden var, att när Gustav Vasa blev kung ockuperade han norra Bohuslän som då var norskt. Han intog Karlsborg, byggde ut borgen och gjorde den starkare. Detta gillades inte av danskarna som anföll och förstörde borgen helt.

Sagan berättar om en svensk kung, Horne, som lät bygga borgen, Hornborg. En dag angreps borgen av norrmän. Kung Hornes män försvarade sig tappert men fick ge upp.

Den siste överlevand­e lindade in sig i ett bolster och kastade sig i havet.

Sant är att 1455 byggde den svenske kungen Karl Knutsson Bonde en borg på klippan och lät göra kusinen Tord Bonde till slottsherr­e. Redan året därpå intogs borgen, som låg på norsk mark, och slottsherr­en och hans män dödades.

Hornborg låg strategisk­t placerad på den högsta punkten inom pilskottsh­åll från farleden nedanför, som man hade full kontroll över. Det är troligt att platsen var befäst redan under vikingatid. Borgen har kallats både för Karlsborg och Hornborg.

I augusti varje år arrangeras Hornbore Ting på ängarna runt Hornborg. Då går allt i vikingasti­l med mängder av hantverkar­e och artister och i Slottsvike­n nedanför klippan seglar riktiga vikingaske­pp. På grund av pandemin är tinget inställt i år.

Nu är det lugnt och fridfullt på Hornborgen. Trappor leder upp till toppen och med lite fantasi kan man se de överväxta murarna efter borgen. Ruinen grävdes ut i början av det förra seklet. Bland fynden fanns bakstycket av en kanon, kanonkulor, gevärskulo­r, lansspetsa­r, pil- och armborstsp­etsar och en stridshamm­are.

På toppen är det lätt att förstå det strategisk­a läget för borgen. Inget fartyg lär kunna passera i skärgården utanför utan att bli upptäckt. I söder syns Hornö ränna och i norr går farleden mot Hamburgsun­d.

Vid klart väder ska det gå att skymta de snöklädda fjällen i Norge

 ??  ??
 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Från Vetteberge­t har man en fantastisk utsikt över Fjällbacka och skärgården utanför.
Bild: Jerker Norlander Från Vetteberge­t har man en fantastisk utsikt över Fjällbacka och skärgården utanför.
 ??  ?? Kungsklyft­an heter så för att kung Oscar II var här 1887 och skrev sitt namn på bergväggen.
Kungsklyft­an heter så för att kung Oscar II var här 1887 och skrev sitt namn på bergväggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden