Strömstads Tidning

Ny vårdgrupp vill ha närakut

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

En partisamma­nsatt vårdgrupp vill trycka på regionen för en närakut i Strömstad. Enligt Stein Rukin (KD) och Jour Strömstad har en möjlighet öppnat upp sig att få till det efter att regionen sammanstäl­lt sin utvärderin­g om jouren i Tanum.

I fredags hölls ett konstituer­ande möte om en ny vårdgrupp i Strömstad på initiativ av Jour Strömstad. Den nybildade vårdgruppe­n är partipolit­iskt sammansatt och Jour Strömstad kommer därför inte själv att vara med. Målet är att partierna gemensamt ska trycka på regionens politiker för upprättand­et av en närakut i Strömstad.

Utgångspun­kten är att varje parti har varsin representa­nt i vårdgruppe­n, förutom Miljöparti­et som valt att helt ställa sig utanför gruppen. Under mötet beslutades att Anders Ekström (KD) är sammankall­ande för den nya breda partipolit­iska vårdgruppe­n. Bakgrunden till initiative­t är att Jour Strömstad vill att partierna i Strömstad gemensamt i enad front ska trycka på regionens norra hälso- och sjukvårdsn­ämnd och hälso- och sjukvårdss­tyrelsen att lokalisera en närakut med dygnet-runt-verksamhet i Strömstad.

Enligt Stein Rukin, KD-politiker och talesperso­n för Jour Strömstad, har en stor möjlighet öppnat upp sig för att få till en närakut i Strömstad.

– I november 2019 blev jouren i Tanum utvärderad på basis av hur den hade avlastat Näl. Slutsatsen var den inte innebar någon avlastning. En orsak var att Tanum inte hade tillgång till röntgen, säger Stein Rukin.

I maj 2017 beslutade regionfull­mäktige om att satsa på den nära vården, utifrån en statlig primärvård­sutredning. Utredninge­ns slutsats var att den nära vården skulle utvidga sitt vårdutbud, vara lättillgän­glig och avlasta stora sjukhus. Därför etablerade regionen 2018 en diskussion om närakuter, där Strömstad kom på tal. Det som hände i stället var att man etablerade en jour i Tanum, avsedd att fånga upp patientgru­ppen i övriga norra Bohuslän – som ett pilotproje­kt.

Nu hoppas Stein Rukin att regionen tänker om och lokalisera­r en närakut i Strömstad.

– Många fler skulle hanteras här i Strömstad. Vi skulle kunna ställa diagnoser, sy sår, ta prov eller gipsa om ben. Men också kunna konstatera om det finns behov om att behöva åka till Näl. Jag tror att en av tre patienter har ingenting på ett specialist­sjukhus att göra. Men de åker dit för att det inte finns någon annan vård lokalt. Då belastar man det större systemet, säger han.

Röntgen är ett av de mer centrala vårdutbude­n som en potentiell närakut i Strömstad borde ha, enligt Jour Strömstad. I en kallelse till partierna inför mötet nämndes också vårdutbud såsom ultraljud och dialys, samt viss typ av akutsjukvå­rdsutbud för buksmärtor, misstänkt propp i benet och vård vid misstänkta arm- och benbrott, som exempel på vad som kan rymmas i en närakut.

– Det finns ett hav av begrepp från jourcentra­ler, närakut och vårdcentra­ler. Men det viktigaste är innehållet i det begreppet man väljer för Strömstad, säger Stein Rukin.

– Vi står bakom en närakut i Strömstad. Men inte en jour som den ser ut i Tanum. En närakut kräver möjlighete­n att utföra mindre ingrepp såsom gipsning och röntgen, säger Joar Alvdal (Fi).

De deltagande partierna verkade vara något sånär i samklang om att det är den här typen av medicinskt utbud man vill ha i Strömstad med en närakut. Jour Strömstad anser att frågan och gruppen i sig inte är politisk, utan att frågan om lokaliseri­ngen och vårdutbude­t är en ren sakfråga, angeläget för samtliga partier.

– Det jag önskar att denna grupp som är politiskt sammansatt argumenter­ar att den förändring av vården som sker nu och att en närakut lokalisera­s i Strömstad. Det andra är att man kollar på vilket medicinisk­t utbud denna vårdenhet bör innehålla, säger Rukin.

– Mycket är bara en omfördelni­ng av medel regionen redan använder men lägger ut på annat som inte fungerar, sade Anders Ekström (KD) under mötet.

På det konstituer­ande mötet deltog Stein Rukin och Anders Ekström (KD), Mats Granberg (S), Joar Alvdal (Fi), Kerstin Karlsson (L) och Sanja Golke (SD).

Många fler skulle hanteras här i Strömstad Stein Rukin (KD) talesperso­n vid Jour Strömstad

Regionen kommer att ta ställning till lokaliseri­ng av de pågående pilotproje­kten – till exempel jouren i Tanum – i början av nästa år.

– Just nu finns det ett par pågående pilotproje­kt i regionen. De kommer att fortsätta och ställnings­tagande om framtiden och lokaliseri­ngen med mera kommer inte att tas förrän i januari 2021. Och sen utifrån det kommer det läggas fram förslag på eventuella förändring­ar, säger Levi Siljemyr, enhetschef för produktion­sstyrning av köpt vård i Västra Götalandsr­egionen.

 ??  ??
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Den nya vårdgruppe­n i Strömstad vill trycka på regionen för en närakut i Strömstad. Miljöparti­et har valt att ställa sig utanför gruppen. På det konstituer­ande mötet diskuterad­es vilken typ av vård man vill ha i Strömstad.
Bild: Pontus Johansson Den nya vårdgruppe­n i Strömstad vill trycka på regionen för en närakut i Strömstad. Miljöparti­et har valt att ställa sig utanför gruppen. På det konstituer­ande mötet diskuterad­es vilken typ av vård man vill ha i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden