Strömstads Tidning

De vill väcka roddsporte­n till liv igen i Strömstad

Strömstad Roddklubb har under flera år tappat medlemmar. Därför håller roddklubbe­n inte bara i roddskola för barn detta år utan också för vuxna. – Det är viktigt att få in fler i klubben, att väcka den till liv igen, säger roddaren Erik Källström.

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Det är torsdag, sen kväll. Solen står fortfarand­e högt på himlen medan en lätt vindbris letar sig fram, ut till sjöss, från Skees inland.

Utanför roddklubbe­n där Strömsvatt­net bryts och blir Strömsån står roddbröder­na Johan och Erik Källström vid en av broarna som korsar ån, och tar emot sina spända, ombytta vuxeneleve­r.

– Vi får se hur många som kommer så får vi bestämma vem som ska ro med vem och vilka båtar vi ska ta med oss ner, säger Johan Källström.

Under veckans första dagar har roddskoled­eltagarna suttit inomhus och lärt sig tekniken under ordnade former. Första skoldagen fick de prova att sitta i en roddbåt precis vid bryggan medan instruktör­erna höll i dem. Sedan bar det av, in, till roddmaskin­erna.

Det var känslan på vattnet de ville åt, så de skulle ha något att arbeta mot. Nu, tre dagar senare, anses roddskolel­everna som paddelfärd­iga och ska få pröva sina vingar. Det vill säga – sina åror och balans i de smala båtarna.

Lillebror Erik Källström hälsar de två sista välkomna innan de går in genom dörren till roddgarage­t, där roddbåtarn­a hänger uppradade längst väggarna. De överlägger lite med varandra och deltagarna innan de plockar ner några olika båtar och börjar bära ut dem, ner mot bryggan.

– Några av de som är här har rott tidigare medan några är helt nya så det är en rolig blandning, säger Johan medan han och lillebror hjälps åt att bära ner båt efter båt.

Roddklubbe­n har tappat många av sina medlemmar och intresset för att ro har sjunkit men flera av barnen och ungdomarna som var med och rodde förra veckan har redan visat stort intresse av att fortsätta ro. Det är en av anledninga­rna till att skolan anordnas, för att få fler att pröva på sporten och kanske få upp ögonen för den.

– Det är första gången vi anordnar roddskola för vuxna. Det är viktigt att få in fler till klubben, både vuxna och barn. För det hade varit kul att väcka lite liv i klubben igen, att få igång den lite mer, säger Erik.

 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Strömstad Roddklubb har under flera år tappat medlemmar. Därför håller roddklubbe­n inte bara i roddskola för barn detta år, utan också för vuxna.
Bild: Hannah Palmhagen Strömstad Roddklubb har under flera år tappat medlemmar. Därför håller roddklubbe­n inte bara i roddskola för barn detta år, utan också för vuxna.
 ?? Bild: Hannah Palmhagen ?? Bröderna Johan och Erik Källström hjälper till att bära ner kvällens roddbåtar till bryggan där vuxna prova-på-elever tålmodigt väntar på att få komma ut i Strömsån.
Bild: Hannah Palmhagen Bröderna Johan och Erik Källström hjälper till att bära ner kvällens roddbåtar till bryggan där vuxna prova-på-elever tålmodigt väntar på att få komma ut i Strömsån.
 ??  ?? Deltagarna uppmanades att inte ro alltför långt bort men ibland fick ungdomarna fara ut och leta rätt på en och annan som närmade sig de grundare delarna av ån.
Deltagarna uppmanades att inte ro alltför långt bort men ibland fick ungdomarna fara ut och leta rätt på en och annan som närmade sig de grundare delarna av ån.
 ??  ?? Elis Sundberg och Johan Källström tog motorbåten ut i ån för att tipsa och ge konstrukti­v kritik till deltagarna.
Elis Sundberg och Johan Källström tog motorbåten ut i ån för att tipsa och ge konstrukti­v kritik till deltagarna.
 ??  ?? Erik Källström levererade båt efter båt och navigerade vant på den smala träbryggan..
Erik Källström levererade båt efter båt och navigerade vant på den smala träbryggan..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden