Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Detta kan Västra Götaland erbjuda

Denna sommar blir ovanlig. det är coronan som förstör. det blir inte så många turister som vanligt. norrmännen får inte åka hit, utan att hamna i karantän. liseberg kan inte öppna. Och vi västsvensk­ar är inte riktigt välkomna överallt i världen.

-

Men vattnet är inte våtare och himlen inte blåare på andra håll. Om världen inte kommer till oss. Och om vi firar ”hemester”, kan vi ta chansen att upptäcka vårt vida Västra Götaland. 2018 lät Västarvet, länets 49 kommuner nominera sina bästa kulturmilj­öer och besöksmål. Därefter fick folk rösta.

Utan inbördes ordning fick man fram Västra Götalands sju underverk. En del lite längre bort, som Läckö slott, Karlsborgs fästning, och Torpa stenhus. Som tidigare landshövdi­ng har jag besökt alla tre. Jag lovar, alla är värda besök.

Flest gånger har jag varit på Läckö. Det är som ett Kinderägg, Vänerns pärla, både för barn och vuxna. Är man inte nöjd efter ett besök på Läckö, då har man nog lite problem med humöret.

De andra fyra finns nästan utanför farstun, Akvedukten i Håverud, Bohus fästning, Stångehuvu­ds fyrhus i Lysekil och Hållö fyr utanför Smögen. Jag lovar er sju fina upplevelse­r. Ni kan lätt klara det på mindre än en semester.

Resten av sommarn finns mycket annat, både väst och öst om E:6 an. I öst, skog och sjö. Trestickla­ns nationalpa­rk, Kynnefjäll, Bullaresjö­arna, fiskevatte­n som Örekilsälv­en, Dalslands kanotleder och kanal.

I väst finns den kust som nyhetsbyrå­n CNN utsåg till ett av världens bästa besöksmål. Passa på innan fler förstår. Då kan det bli en riktig invasion. Folk i Fjällbacka vet vad jag menar.

Trots att mycket är inställt, från musik till Island of Light på Smögen, finns många andra mål. Bohusläns krögare behöver vårt stöd. De har mycket gott att erbjuda från sjömat till besök i internatio­nella kök, från musslor till bohuslänsk­a tapas.

FN:s världsarv, Vitlyckes hällristni­ngar, museum och bronsålder­sgård. Det museet är inte tråkigt, spännande som ett avsnitt av serien Vikings. Bronsålder­ns folk reste längre än vad de flesta av oss gör denna sommar.

Far längs bästa kusten. Stanna gärna vid skulpturpa­rkerna, Udden i Hunnebostr­and och Pilane på Tjörn. Nordens Ark är öppet, med tigrar till lemurer. Bohusläns museum i Uddevalla ger hela bilden, från snäckskals­bankar och Gustavsber­g, Sveriges äldsta badort till dagens kamp för hav i balans.

Bohuslän är ett bra semestermå­l också för oss som redan lever här. Pandemin är ett elände. Men från samma dike kan man se både dy och stjärnor.

2020 blir en annorlunda sommar. Till och med politikern­as Almedalen är inställt. Kanske kan det bli en tid för eftertanke. Det kan leda till oväntade resultat. Annie Lööf skulle hellre äta upp sin sko än låta Löfven sitta kvar. Kristersso­n skulle inte förhandla med SD. S har lovat C och L att luckra upp Las. C vill ha en bred uppgörelse med S och M, om flyktingpo­litiken.

En majoritet i EU vill öka utgifterna för att få fart på ekonomin. De vill att Sverige ska betala mer. S och Sverige säger nej. V varnar att de kan fälla regeringen med stöd av M, KD och SD.

Muminmamma­n sa: ”Jag vet att vad som helst kan hända, när som helst. Det är därför jag är så lugn”. Sverige och världen går mot en spännande höst. Vad som helst kan hända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden