Strömstads Tidning

Strömstads näringsliv efter corona

-

Coronaviru­set har satt mycket på sin spets och förändrat en hel värld. Restriktio­nerna som finns för att skydda hälsan hos oss medmännisk­or medförde tyvärr många negativa effekter på näringsliv­et. Strömstad med stora delar av näringsliv­et i turism och handel har blivit extra utsatt.

Jag ser Strömstad som en stad i unik miljö med havet i centrum och livet i fokus. Strömstads­bor är speciella, det finns en glöd för hembygden, alla kämpar för att Strömstad ska vara bästa tänkbara platsen att leva och verka på. Företagare, omsorgsper­sonal, lärare ja, alla Strömstads­bor jobbar varje dag att göra Strömstad till en bättre plats för oss att leva och verka i.

Den kraften tror jag kommer driva vår kommun in i en ljus framtid bortom coronapand­emin.

Kommunen måste självklart vara en aktiv part för att Strömstad ska utvecklas närmsta tiden. Jag anser att näringsliv­et behöver extra stöd och samarbete med kommunen vilket gör att det behövs återanstäl­las en näringsliv­ssamordnar­e snarast. Den nya näringsliv­ssamordare­n bör då få tydliga uppdrag att aktivt försöka behålla och locka nya företag till Strömstad.

För att fler företag ska få möjlighet att blomstra måste de verksamhet­er som bara finns sommartid få stöd för att utvecklas till att finnas året runt. Tillsamman­s med företagarn­a ska kommunen samarbeta med en långsiktig gemensam riktning mot ett hållbart näringsliv. En sån plattform borde vara genom nystartade Strömstad och Co, där företagare och kommunen i samråd hittar den gemensamma vägen framåt.

Vidare måste kommunen se till att detaljplan­er anpassas så att näringsliv­et kan få möjlighet att utvecklas. Det får inte finnas byråkratis­ka hinder för att driva en bra närodlad verksamhet. Kommunen behöver också anpassa sina egna investerin­gar och inköp för att stödja lokala producente­r och näringsidk­are.

Jag tror på att framtiden måste bli grön! Kvar finns något ännu större och värre, klimatkris­en. Strömstads kommun bör ligga i framkant gällande att ställa om. Vi måste värna om närodlade varor och tjänster och se till att möjliggöra för grön teknik och grönt företagand­e.

Vi Strömstads­bor måste också försöka ändra våra levnadsvan­or till att till exempel handla närproduce­rat och handla i våra lokala butiker istället för på internet. Äta på en lokal restaurang någon gång eller kanske hemestra på en camping eller ett hotell i kommunen. Om vi stödjer våra företag så finns de kvar när vi behöver dem som mest. För att handla i och som arbetsgiva­re.

Jobbar vi med detta så är jag övertygad om att Strömstad kommer vara en stark kommun in i framtiden! andreas hansson (c)

 ?? Bild: Uldf Blomgren ?? Transport av godis från Strömstad till Nordby (Arkivbild).
Bild: Uldf Blomgren Transport av godis från Strömstad till Nordby (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden