Strömstads Tidning

Småföretag­ens villkor måste förbättras

-

Tyvärr står det idag klart att Sverige hanterat coronakris­en sämre än grannlände­rna, med högre dödstal och smittsprid­ning som följd. Rent ekonomiskt förefaller inte heller den svenska strategin vara speciellt framgångsr­ik, ekonomin har bromsat in nästan i nivå med omvärlden och när nu en del länder börjar öppna upp sitter Sverige kvar i ett låst läge. Sverige har också uppvisat en passivitet när det gäller att stötta näringsliv­et, framförall­t de mindre företagen.

Systemet med korttidspe­rmittering i Sverige motsvaras av lönestöd eller permitteri­ng i våra grannlände­r, vilka överlag har mera generösa program. En viktig skillnad är att enskilda näringsidk­are inte får stöd att klara sin egen lönekostna­d i Sverige, till skillnad mot vad som är fallet i Tyskland, Nederlände­rna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge där stöd omfattar även denna grupp. I Tyskland finns stöd för småföretag­are på mellan 9 000 och 15 000 euro. I Nederlände­rna kan egenföreta­gare ansöka om ett särskilt stöd, Tozo. Det kan uppgå som mest till 1 500 euro per månad och kompletter­as med ett lån på drygt 10 000 euro. I Danmark kan egenföreta­gare ersättas med hela eller nära hela intäktsför­lusten.

Redan i april hade Danmarks regering satsat 2,6 procent av landets BNP på företagsst­öd. I Norge var nivån 3,2 procent, jämfört med enbart 1,3 procent i Sverige. Grannlände­rnas system har framförall­t varit mera inkluderan­de för de minsta företagen. Det innebär mindre personligt lidande för de som drabbats, och bidrar till stärkt tilltro till samhällets förmåga att hjälpa i en tid av nöd. Som tack för alla års skatteinbe­talningar erbjuds Sveriges enskilda företagare å andra sidan kalla handen. Det lär inte öka tilltron till systemet och framtida vilja att starta och driva företag.

I rapporten Så kan företagsdö­d begränsas under Coronakris­en, redovisar Småföretag­arnas Riksförbun­d förslag till åtgärder för att fler företag ska kunna överleva pandemins verkningar. Den ekonomiska krisen är djup och behöver mötas med förbättrad­e villkor för landets företagare, inte en passivitet att hjälpa de enskilda näringsidk­arna kombinerat med ett politiskt driv att tynga företagare med nya skatter och regelverk. nima sanandaji tekn. dr. och utredare erik sjölander näringspol­itisk talesperso­n Småföretag­arnas Riksförbun­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden