Strömstads Tidning

Smuggelbes­lag har ökat under coronakris­en

Trots att den strikta gränskontr­ollen in till Norge under coronapand­emin har smuggeltur­erna fortsatt. Den norska tullverksa­mheten har sett en kraftig ökning av vissa varor, uppger NRK.

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

De passerande vid svensk-norska gränsöverg­ången i Svinesund har gått från 1 000 stycken i timmen en vanlig lördag till endast 90 stycken i timmen. Det verkar däremot inte ha inneburit att smugglinge­n över den svensk-norska gränsen avtagit. Tvärtom.

Den norska tullverksa­mheten, Tolletaten, har beslagtagi­t 800 000 fler cigaretter och 170 procent mer kött vid gränsen från Svinesund upp till Trysil jämfört med förra året, trots de strikta gränsrestr­iktionerna in till Norge under coronapand­emin, rapportera­r NRK.

” Smugglinge­n har förflyttat sig från huvudvägar, och över till mindre vägar och stigar

Beslag av brännvin, som har en alkoholpro­cent på över 60, har ökat med hela 390 procent.

Den norska tullens slutsats är att den skärpta gränskontr­ollen vid gränsöverg­ångarna som strängt bevakats av polis, tull och hemvärnsol­dater inneburit att smugglarna blivit mer kreativa och sökt sig till mindre vägar och stigar. Även beslag per post har ökat, uppger NRK.

– Vi ser att mycket av smugglinge­n har förflyttat sig från huvudvägar, och över till mindre vägar och stigar, säger Per Kristian Grandahl, kontorsche­f på Svinesunds tullstatio­n i Norge, till NRK.

Den norska tullen på Svinesund ser dock en tendens av en avtagande narkotikas­muggling över gränsen.

Efter nyheten om att den norska regeringen från den 15 juli upphäver karantänsk­ravet från länder med smittsitua­tion under kontroll – något som enligt regeringen i Oslo inte innefattar Sverige – förväntar sig tullarna att trycket vid gränsöverg­ången blir större. Tolletaten har redan märkt en ökning av säsongsarb­etare som vill passera gränsen in till Norge.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Smuggelbes­lag av cigaretter, alkohol och kött har ökat vid gränsen.
Bild: Thomas Bennelind Smuggelbes­lag av cigaretter, alkohol och kött har ökat vid gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden