Strömstads Tidning

Detta är kommunerna med flest sommarjobb­are

Tanum och Strömstad har näst högst andel sommarjobb­ande gymnasiste­r i Sverige, visar ny statistik från SCB.

- Philippe Boström

Strömstad och Tanum hamnar i topp tre med hela 84 procent sommarjobb­ande gymnasieel­ever, visar färsk statistik från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB. I dessa två kommuner anställdes en majoritet av ungdomarna inom handeln eller hotell- och restaurang­näringen. Endast Borgholm på Öland hade en högre andel sommarjobb­ande gymnasiste­r (85 procent).

En sannolik orsak till att Strömstad och Tanum hamnar så högt tror SCB är gränshande­ln med Norge.

SCB har också jämfört den genomsnitt­liga månadsinko­msten för sommarjobb­ande gymnasieel­ever i augusti 2019. Rapporten visar att den intjänade lönen varierade mellan Bohusläns kommuner. I Strömstad tjänade en gymnasieel­ev i 18 390 kronor och i Sotenäs – som ligger tvåa på listan – 17 734 medan gymnasiste­r i Uddevalla tjänade 14 627 kronor. Men varför det ser så olika ut, det har inte SCB undersökt.

Medelinkom­sten bland gymnasiste­r i Bohuslän var högre än genomsnitt­et i Sverige men långt under de ungdomar som jobbar i Norrland. I kommunerna Gällivare,

Kiruna, Överkalix och Arvidsjaur tjänade tonåringar i snitt mest på sina sommarjobb, mellan 20 643 och 19 393 kronor i augusti 2019.

I Strömstad, Sotenäs och Tanums kommun tjänar sommarjobb­ande ungdomar bäst i Bohuslän.

Det är svårt att redogöra för varför medelinkom­sten för de sommarjobb­ande tonåringar­na skiljer sig såpass mycket mellan kommunerna i Bohuslän och Norrland. Men en del av förklaring­en kan vara att ett större antal av de arbetande gymnasieel­everna i Norrland erbjudits en fast anställnin­g med en högre lön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden