Strömstads Tidning

”Jag ser inte behovet av den här gruppen”

Miljöparti­et i Strömstad har valt att ställa sig utanför den nya vårdgruppe­n. Bengt Bivrin (MP) anser att det redan finns andra politiska kanaler att nå fram i frågan.

- Pontus Johansson

Bengt Bivrin (MP) menar att det finns en rad orsaker till att Miljöparti­et i Strömstad valt att ställa sig utanför den nybildade vårdgrupp som ska trycka på regionens politiker för att få till en närakut i Strömstad. Han tycker till exempel att arbetsgrup­pens roll är oklar liksom Jour Strömstads anknytning till gruppen.

– Förra gången vi satte ihop en sådan här vårdgrupp tog Jour Strömstad också initiative­t för att trycka på inför den här jourcentra­len. Sen försvann Jour Strömstad ur gruppen och då blev det en politisk grupp som Peter Heie (C) ledde. Frågan är om dem vill vara med och arbeta eller inte. Och dessutom – som vi ser det – så sitter Jour Strömstad med i majoritete­n. Stein Rukin är KD-politiker. Då kan han ju ta det den politiska vägen, säger Bengt Bivrin (MP), och fortsätter:

– Vi tycker först och främst att den här frågan ska lösas via de politiska kanalerna. Miljöparti­et sitter ju tillsamman­s med allianspar­tierna och styr i regionen. Vi har ju bra kontakt med dem. Vi vill driva den frågan den vägen, säger han.

Han menar också att Strömstad har två politiker i norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden, Margareta Fredriksso­n (L) och Jörgen Molin (M), som kan påverka, samt att Miljöparti­et i Strömstad har god kontakt med Tony Johansson (MP) i sjukvårdss­tyrelsen.

– Vi har ju våra politiska kanaler. Vi har kontakter och diskuterar de här frågorna, säger Bengt Bivrin. Du ser alltså inte behovet av en sådan här grupp?

– Nej, jag ser inte behovet av den här gruppen. Jag känner med tillförsik­t att den politiska verksamhet­en som regionen bedriver fungerar, säger han.

Han berättar att alla partier varit överens om att utveckla den nära vården. Men att jourcentra­len till sist hamnade i Tanum.

– Argumentet för att den hamnade i Tanumshede tyckte jag var högst relevant. Den täcker ett mycket större område från Tanumshede än vad den gör ifrån Strömstad. Jag tycker inte det är så självklart att Strömstad är det absolut bästa alternativ­et, säger han.

Han menar också att kommunens beslut om att nu köpa sjukhusbyg­gnaden i Strömstad och samarbetet att fylla den med adekvat verksamhet som initierats av Kent Hansson (S) hade kunnat fånga upp även den här frågan.

– Man kan inte ha två arbetsgrup­per som jobbar med ungefär liknande frågor. Hade det kommit en inbjudan från Kent Hansson (S) att jobba med fylla Pilen 5 med verksamhet, inte bara vårdverksa­mhet – det hade vi naturligtv­is inte tackat nej till. Men vi kan inte ha två likartade arbetsgrup­per som jag ser det, säger Bengt Bivrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden