Strömstads Tidning

Regionen bromsar testningen

Sedan regionen öppnade upp för allmänhet med milda symptom att testa sig har antalet provtagnin­gar skjutit i höjden. Över 20 000 prover tas varje vecka och nu hinner laboratori­erna inte längre med.

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

I början av juni började Västra Götalandsr­egionen att erbjuda allmänhete­n så kallade PCR-test som kan visa om en person har en pågående infektion av covid-19.

Alla med milda symptom har kunnat testa sig på sina vårdcentra­ler och intresset har varit större än vad regionen hade räknat med.

Enligt Västra Götalandsr­egionen tas just nu fler än 20 000 prover i veckan på vårdcentra­lerna runt om i Västsverig­e, vilket kan jämföras med att det togs omkring 5 500 prover i slutet av maj.

– Primärvård­en har gjort ett storartat och fantastisk­t jobb och växlade upp snabbt, det gick från 4000–5000 prover i veckan till över 20 000 på ett litet kick bara, säger Ann Söderström.

Den ökade provtagnin­gen är en del i Sveriges nationella strategi, men kapacitete­n att analysera alla prover har enligt Västra Götalandsr­egionen nu nått sin topp.

Laboratori­ekapacitet­en har utökats både internt och genom upphandlin­gar hos privata labb, men nu anser regionen alltså att det inte längre är möjligt att genomföra lika många prover då konsekvens­en blir för långa svarstider.

– Vi använder både våra egna labb och privata labb och labb i Stockholm, vi försöker hitta så många ställen som möjlighet att köra testerna på. Men för oss är det viktigt att vi kan prioritera patient- och personalpr­overna i första hand, nu har det blivit så långa väntetider för de oprioriter­ade proverna att de inte längre får samma funktion. Får du först ett svar på ditt prov efter fem till sex dagar kan du inte ta ett test på samma sätt för att till exempel veta om du kan gå tillbaka till din arbetsplat­s eller inte, säger Ann Söderström.

Hade ni inte kunnat räkna med att trycket skulle vara så stort från allmänhete­n?

– Vi trodde inte att primärvård­en skulle vara så effektiva som de har varit. Sedan har vi nog underskatt­at trycket, precis som man har gjort i Stockholm med antikropps­testerna där de har blivit alldeles nedringda.

Vilka som ska prioritera­s för provtagnin­g styrs av Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, vilket innebär att patienter inom vårdoch omsorg prioritera­s först följt av personalen på verksamhet­erna. Därefter kommer personal som ingår i det som klassas samhällsvi­ktiga verksamhet­er. Först därefter kommer privatpers­oner.

Tester för privatpers­oner med milda symptom kommer därför att vara begränsade under sommaren. Barn under 16 år kommer överhuvudt­aget inte att kunna testas för covid-19 i Västsverig­e, utan inrådan från läkare.

– Vi kommer inte att stänga testerna helt, men vi måste prioritera vilka tester som vi kan analysera under semesterpe­rioden. Vår personal måste också ha semester. Till hösten kommer vi att gå upp i ett normalläge igen. Privatpers­oner med milda symptom och som vill testa sig ska kontakta sina vårdcentra­ler. Det kan fortfarand­e finnas tider under sommaren, säger Söderström.

Till hösten säger Ann Söderström också att vården i Västra Götalandsr­egionen hoppas kunna erbjuda antikropps­tester till befolkning­en. Testerna visar till skillnad från PCR-testerna inte om en person har en pågående infektion utan kan istället ge en indikation på om personen har haft en genomgåend­e infektion av covid-19.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen.
Bild: Robin Aron Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden