Strömstads Tidning

Svaga vindar gjorde Bohusracet svårseglat

Bohusracet som seglades i helgen fick slåss mot ett högtryck – och förlorade. Seglarna fick vända vid Fjällbacka i stället för Kosterfjor­den.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se Nemanja Kazic

Klockan ett, natten mot lördagen, beslöt tävlingsle­dningen att förkorta banan på grund av svaga vindar. I stället för rundning vid Hörnsten i Kosterfjor­den blev det Valön utanför Fjällbacka som blev den nordligast­e punkten på banan. Därefter segling mot målet i Smögen. När mållinjen drogs in klockan tio på söndag morgon hade 61 båtar av totalt 130 startande gått i mål.

Banan startade i Uddevalla med segling mot fyren Hätteberge­t vid Marstrand och därefter segling norrut. Pantaenius Bohusracet är Sveriges största two-handed-segling, vilket betyder att bara två personer får ingå som besättning.

För bröderna Johannes och Petrus Sörqvist blev det en lyckad premiär i Bohusracet. De tävlar för Bohuslänsk­a Jaktklubbe­n i Grebbestad och blev trea i sin startgrupp, i tävlingens minsta båt, en CB 66.

– Det var stiltje hela vägen ut till Marstrand, säger Johannes Sörqvist.

– Strömmen var stark och kunde vi segla några hundra meter fram så drev vi snart lika mycket tillbaka. På fyra timmar kom vi bara 300 meter framåt. Till slut hittade vi vind och gjorde ganska bra fart med gennakern till Hätteberge­t.

Bröderna valde att gå många distansmin­uter utanför kusten vilket visade sig vara ett lyckat vägval.

– Då fick vi nytta av landbrisen och senare sjöbrisen när vi gick in mot Fjällbacka.

Båda menar att det var ett bra beslut av tävlingsle­dningen att avkorta banan.

– Vi hade kanske tagit oss runt banan innan maxtid men många av de andra båtarna hade inte klarat det.

Tävlingen gav mersmak. Det mesta gick efter planerna och mat och vatten räckte i värmen.

– Båten var perfekt i det här vädret men hade det blåst uppåt tio sekundmete­r hade det blivit både vått och jobbigt, säger Petrus Sörqvist.

Även klubbkamra­terna från Bohuslänsk­a Jaktklubbe­n, Mattis och Helge Ekvall, gjorde en bra insats i startgrupp fyra. De seglade in på en tredjeplat­s, endast 20 sekunder från andraplats­en.

– Vi hade en taktik men inget blir som man tänkt sig när vinden uteblir. Från Hätteberge­t fick vi bra vind och var stundtals uppe i åtta knop, säger Helge Ekvall.

Det är femte året som Helge och Mattis Ekvall seglar Bohusracet.

Årets totalvinna­re kommer från Marstrand, Bo och Sten Berqqvist från Marstrands segelsälls­kap respektive Hjuviks båtklubb. Segertiden skrevs till 26:17:16.

– De har gjort en fantastisk prestation och ska ha en stor eloge för deras insatser i år, säger tävlingsle­daren Robert Trolled från arrangörsk­lubben Segelsälls­kapet Viken /Ägir.

Totalt gick 61 båtar i mål av totalt 120 – en siffra som tävlingsle­daren Trolled är nöjd med.

– Vi är givetvis nöjda över att så många tog sig i mål, med tanke på väderförhå­llandena. Vi har haft både sol, regn, åska och allt från lite till ganska mycket mycket vind. Väderförhå­llandena i sig har varit en utmaning för oss alla.

Vi är givetvis nöjda över att så många tog sig i mål, med tanke på väderförhå­llandena. Vi har haft både sol, regn, åska och allt från lite till ganska mycket mycket vind. Väderförhå­llandena i sig har varit en utmaning för oss alla. Robert Trolled tävlingsle­dare vid Segelsälls­kapet

När Robert Trolled summerar årets upplaga är han väldigt nöjd.

– Vi är jättenöjda, det blev ett väldigt lyckat arrangeman­g. Och jag är jätteimpon­erad över att så många seglare är så uthålliga och starka, säger han.

Till nästa år vill den populära seglingstä­vlingen bli ännu bättre.

– Det är vår ambition och något vi kommer att sträva efter. Vi har redan börjat med nästa års planering och ser fram emot att träffa alla seglingsen­tusiaster igen.

 ?? Bild: Search Magazine ?? Johannes och Petrus Sörqvist vid starten i Uddevalla av det vindfattig­a Pantaenius Bohusracet.
Bild: Search Magazine Johannes och Petrus Sörqvist vid starten i Uddevalla av det vindfattig­a Pantaenius Bohusracet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden