Strömstads Tidning

Spännande konserter och aktivitete­r stundar vid Ekoboden på Nordkoster

När andra konserter ställer in som ett led i coronapand­emin gasar Kosterhave­ts Ekobod på. I sommar stundar minst lika många konserter som fjolåret. Men förstås är det lite andra förutsättn­ingar.

- Pontus Johansson

– Man får anpassa sig efter omständigh­eterna och utveckla med nya idéer. Men det har helt klart blivit mer digitalt, säger Ulf Eriksson på Kosterhave­ts Ekobod ute på Nordkoster.

Sedan ett par år tillbaka har ”Ekoboden” blivit en större musikaktör att räkna med i Strömstads kommun – under namnet Koster sessions. Men inte bara det. Ekoboden har anordnat föreläsnin­gar och föredrag. Och nu senast höll de en digital bokrelease med Strömstads kommuns kulturansv­arige Tove Meyers roman Ha ett underbart år.

– Vi har också haft en digital vernissage. Då var fotografie­rna och jag här på Ekoboden, medan fotografen var i Göteborg. Vi duosände – att två personer delar skärmen som livestream­as – och jag gick runt och visade fotografie­rna och fotografen berättade om dem. Det funkade bra faktiskt, säger Ulf Eriksson.

Redan i år har Ekoboden haft besök av Putte Johander och Anders Ådin som spelade tillsamman­s med gästartist­en Thomas Flodin – som annars sjunger på Oslooperan och varit drivande i Kosterhavs­festivalen. Då var det både publik på plats och en livestream, och det är ungefär så upplägget ser ut för årets sommar på Ekoboden.

– När vi haft konserter här har vi livestream­at delar av konsertern­a samtidigt. Hur mycket beror lite på vad man kan komma överens om med artisterna.

– Det kommer bli konsert ungefär en gång i veckan, men vi har inget spikat den eller den dagen. Det blir lite när det passar oss och artisterna. Spelningar­na kommer att vara på tidigt kväll, avslappnat i trädgården och med avstånd mellan borden. Även när det är ”coronafull­t” kan man känna sig trygg.

Närmast på tur att gästa Ekoboden är artisten Maja-Klara Fredriksso­n på fredag. Därefter kommer en rad artister till Ekoboden under sommaren, även ett par återvändar­e.

– Några superuppsk­attade akter kommer tillbaka, såsom Kristian Anttila till exempel. Även den Rosa kvartetten, som är fyra tjejer som spelar stråk. De har spelat på Polarprisu­tdelningen och förra året spelade de en privat konsert för Obama när han var på besök i Stockholm. De är otroligt duktiga, säger Ulf Eriksson.

Den 9 juli har Ekoboden också ett föredrag med en forskare och en läkare som kommer att samtala om fysisk aktivitet som medicin. Ulf Eriksson öppnar även upp för att detta samtal ska kunna livesändas.

– Det blir lite Almedalen-light-känsla. Folk kommer att komma hit och kunna ställa frågor.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Ulf Eriksson ser framemot en fullspäcka­d sommar på Kosterhave­ts Ekobod. I år kommer de ha både fysisk publik och livesända konserter digitalt.
Bild: Pontus Johansson Ulf Eriksson ser framemot en fullspäcka­d sommar på Kosterhave­ts Ekobod. I år kommer de ha både fysisk publik och livesända konserter digitalt.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Förra året höll Daniel Arvidsson vid Göteborgs Universite­t en frukostför­eläsning på Kosterhave­ts Ekobod om fysisk aktivitet.
Bild: Marita Adamsson Förra året höll Daniel Arvidsson vid Göteborgs Universite­t en frukostför­eläsning på Kosterhave­ts Ekobod om fysisk aktivitet.
 ?? Bild: Privat ?? Kosterhave­ts Ekobod på Nordkoster ligger bara ett stenkast från Västra hamnen. Här anordnas konserter och föredrag vid sidan om kaféverksa­mheten.
Bild: Privat Kosterhave­ts Ekobod på Nordkoster ligger bara ett stenkast från Västra hamnen. Här anordnas konserter och föredrag vid sidan om kaféverksa­mheten.
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Förra påsken gästade musikern Kristian Anttila Kosterhave­ts Ekobod på Nordkoster. I sommar kommer han tillbaka för ytterligar­e en spelning.
Bild: Pontus Johansson Förra påsken gästade musikern Kristian Anttila Kosterhave­ts Ekobod på Nordkoster. I sommar kommer han tillbaka för ytterligar­e en spelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden