Strömstads Tidning

Nu kan man lättare ta sig ut till utkiksplat­sen

Pål Ebbestad på Lilla Vatulandsg­atan gläds åt den numera lättillgän­gliga utsiktspla­tsen på berget intill vägen där han bor. Nu uppmuntrar han andra att ta del av utsikten över Strömstad och Kosterhave­t.

- Pontus Johansson

Vandrar man nästan hela vägen upp på Lilla Vatulandsg­atan i centrala Strömstad – från stationshå­llet – så kan man skymta en liten trästolpe med inskriften: ”Utsikt”, på höger sida. Följ då trästolpar­na längs med den lilla stigen så är du nästan med det samma framme vid en ny trätrappa som sträcker sig hela vägen upp till bergstoppe­n. Därifrån får du sedan en fin utsikt över Strömstad och Kosterhave­t.

– Här har det varit vildris med flera träd runt omkring. Det var helt omöjligt att gå den här vägen. Det var aldrig någon som gick här, säger Pål Ebbestad, som bor granne med utsiktspla­tsen.

Han pekar omkring sig längs den lilla stigen och visar stubbar från tidigare stora träd som blockerade det som nu ser ut som väletabler­ad stig till berget. Innan trätrappan fanns på plats hade han en temporär lösning för att ta sig upp till berget.

– När vi flyttade hit fick jag syn det här hålet i berget, säger han, och berättar att han slog ner en bergskil med ögla, där han trädde igenom ett rep för att ta sig upp. Men nu behöver man alltså inte vara bergsklätt­rare för att ta sig upp. Man behöver inte heller gå på utsidan av de radhus som finns längre upp vägen och berget, som tidigare innebar att man kom väldigt nära inpå dessas tomter.

– Här är ju en jättefin utsikt. Här har man kontroll över allting och ser hela Strömstad, och även till Koster, säger Pål Ebbestad, när vi kommit upp till toppen och underteckn­ad håller med.

Processen att få till en lättillgän­glig väg upp till berget började för fem år sedan. Och många som ville komma till utsiktspla­tsen gick ofta fel. Den risken är inte så påtaglig längre. Pål Ebbestad vill rikta en eloge till de två unga killarna från kommunen som var med och fixade till trappan vid berget intill Lilla

Vatulandsg­atan, tillsamman­s med sin arbetsleda­re.

– Nu är det i alla fall färdigt. Och jag tycker det är väldigt fint för Strömstad och för mig som granne till det här berget att lätt kunna få ta del av den här utsikten. Sen var det väldigt fint att de här två killarna från Arbetsmark­nadsenhete­n var med om att ordna trappan och putsa till den. De två killarna har verkligen gjort en insats, säger han medan vi blickar ut över Strömstads hamninlopp.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Pål Ebbestad granne med den vackra utsikten över Strömstads hamninlopp och Kosterhave­t, men också större delar av Strömstad, är nöjd med kommunens arbete att göra utsiktspla­tsen mer lättillgän­glig.
Bild: Pontus Johansson Pål Ebbestad granne med den vackra utsikten över Strömstads hamninlopp och Kosterhave­t, men också större delar av Strömstad, är nöjd med kommunens arbete att göra utsiktspla­tsen mer lättillgän­glig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden