Strömstads Tidning

Undersköte­rskan i Strömstad pratade med statsminis­tern

Det var i onsdags som synöve bråthen, undersköte­rska i äldreomsor­gen i strömstad, kopplade upp sig digitalt för ett videomöte med statsminis­ter stefan löfven (s).

- Jakob simonson jakob.simonson@stnb.se

Nyheter: Synöve Bråthen, undersköte­rska i äldreomsor­gen i Strömstad, kopplade upp sig digitalt för ett videomöte med Stefan Löfven. Han ville veta hur Strömstad klarat coronakris­en. Efteråt fick tidningen en intervju med Löfven.

Normalt skulle Stefan Löfven ha rest runt i Sverige vid den här tiden och pratat med kommunala och privata verksamhet­er om läget i en specifik fråga. Men i dessa tider är inget som vanligt, och när frågan som överskugga­r allt annat stavas coronaviru­set fick statsminis­tern i stället kalla till möte över nätet. Fyra kommuner i landet valdes ut för att delge Löfven sina erfarenhet­er och synpunkter på hur coronautbr­ottet slagit mot äldreomsor­gen. En av dem var Strömstad.

Efter att Synöve Bråthen berättat om situatione­n i Strömstad, där ingen av de boende i äldreomsor­gen eller brukare i hemtjänste­n smittats med covid-19, frågade statsminis­tern hur hon tycker att kommunen skött situatione­n.

– Jag tycker att kommunledn­ingen gjort detta väldigt bra. Det är klart att i början fanns det inte utrustning och rutiner hos oss, precis som för andra kommuner. Men efter en tid fick vi tillgång till bra skyddsutru­stning och utbildning i hur vi skulle agera. Och vi har ju inte drabbats av coronaviru­set i äldreomsor­gen i Strömstad, säger Synöve Bråthen.

Stefan Löfven: Hur har det varit att jobba i en verksamhet som varit så pass mycket i fokus under pandemin?

– Man är väldigt försiktig, man känner en rädsla för att det ska komma hit. Man måste hela tiden tänka sig för så att man har en kontinuite­t med vårdtagarn­a och att man alltid håller säkerheten främst.

– Det är klart att detta är en påfrestnin­g på personalen. Men vi har hela tiden en väldigt bra kontakt med de anhöriga i detta, det samarbetet är närmare än någonsin. Och jag upplever att det fungerat väldigt bra.

Övriga deltagare på videomötet kom från Torsby, Alvesta och Hällefors. I Alvesta har omsorgen drabbats desto hårdare av covid-19 – smittan bröt ut på tre enheter, och omkring 30 boende av sammanlagt 78 smittades.

Stefan Löfven frågar om vad som inte fungerat i verksamhet­en under pandemin. Synöve Bråthen pekar på bristande utbildning.

– I hemtjänste­n är det inte många utbildade sköterskor och det blir ett problem. Jag har jobbat i Strömstads kommun i 30 år och ser en stor skillnad i hur det utvecklats. Tidigare var en större andel sköterskor. Nu är det många som är vårdbiträd­en, och de kan inte till exempel linda ben eller lägga om sår. Så man får delegera mycket till sjuksköter­skorna, som får svårt att hinna med. Vi försöker peppa de yngre att de ska vidareutbi­lda sig.

Stefan Löfven beskriver att regeringen nu gör en stor satsning i form

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tog ett videosamta­l med representa­nter för äldreomsor­gen i fyra svenska kommuner, bland dem Strömstad.

av ett äldreomsor­gslyft.

– Den här pandemin har obarmhärti­gt visat bristerna i äldreomsor­gen. Därför gör vi en stor utbildning­ssatsning och en satsning på bättre arbetsvill­kor. Äldreomsor­gen måste ha mycket med resurser, det är prio ett för regeringen nu.

Han frågar hur kommunerna hanterat besöksförb­udet. Synöve Bråthen svarar att man jobbar väldigt nära de anhöriga i Strömstad.

– Vi försöker se till så att de anhöriga ändå kan träffa sina äldre på avstånd. Vissa anhöriga har fått träffa dem under balkongern­a, som Romeo och Julia. Vi hjälper de dementa, som kanske inte själva kan, att ringa sina anhöriga. Jag känner att vi gör väldigt mycket för de boende och deras anhöriga, det är jag väldigt stolt för.

Efter videomötet får Strömstads Tidning en exklusiv intervju med Stefan Löfven.

Varför valde ni att prata med en representa­nt för äldreomsor­gen i just Strömstad?

– När jag normalt åker runt och träffar verksamhet­er i landet brukar jag fråga våra regionala representa­nter, i det här fallet landshövdi­ngen, efter intressant­a exempel. Strömstad är ett exempel på en kommun som skött äldreomsor­gen väldigt bra och har hållit smittan borta och jag ville veta mer om hur man jobbat.

Om du hade kunnat kliva tillbaka till tiden före pandemin, vad hade du velat ändra i äldreomsor­gen?

– Det är förstås lättare att se det nu, och vi har en stor undersökni­ng igång av Inspektion­en för vård och omsorg som tittar i detalj på vad som gått fel. Men vi behöver höja nivån på äldreomsor­gen vad gäller säkerhet, arbetsvill­kor och utbildning. Och det är därför vi initierat ett stort äldreomsor­gslyft.

Finns det skäl för dig och regeringen att vara självkriti­sk?

– Ja, man måste alltid vara beredd att tas ett steg tillbaka och fundera på vad man kan göra bättre. Jag vill absolut få fram sanningen om varför vi inte varit bättre förberedda framför allt inom äldreomsor­gen och vi ska dra slutsatser av vad som hänt.

Strömstad har framför allt drabbats av att norska gränsen är stängd, i form av ekonomi och arbetstill­fällen. Vad gör regeringen för att lösa den situatione­n?

– Vi har regelbundn­a kontakter på regeringsn­ivå – det är framför allt utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg som sköter dem. Vi har arbetat för en samnordisk lösning, och vi fortsätter att arbeta för att gränserna ska vara öppna mellan de nordiska länderna.

– Jag vet att det är väldigt tufft för företagen i norra Bohuslän och det finns ett förslag att öppna gränsen för gränskommu­nerna. Jag säger såhär: vi är nära grannar och vi ska ha öppna gränser mot varandra. Det är utgångspun­kten för mig och för mina nordiska kolleger – alla vill tillbaka till en normal situation så fort det är möjligt.

Efter samtalet är Synöve Bråthen mycket nöjd.

– Det var ett jättebra samtal. Jag var lite nervös innan, det är ändå statsminis­tern det handlar om, men det blev bra. Han lyssnade och var lätt att prata med, och han verkade väldigt intressera­d av hur vi jobbar.

Vad ville du säga till statsminis­tern?

– Jag pratade innan samtalet med kolleger och tog med mig lite frågor, och vi ville berätta hur vi har det. Hemtjänste­n är ju lite olik övrig äldrevård i och med att vi åker ut till brukarna, och jag tycker att det har fungerat väldigt bra så som vi jobbar i Strömstad. Det är väldigt viktigt med kunskap och utbildning.

Hur tycker du det fungerat med ledningen här i Strömstad?

– De gör så gott de kan med de medel de har. Men man skulle vilja ha mer resurser.

” Den här pandemin har obarmhärti­gt visat bristerna i äldreomsor­gen.

Stefan Löfven (S)

Statsminis­ter

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ??
Bild: Nils Petter Nilsson
 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Synöve Bråthen, undersköte­rska i Strömstad.
Bild: Jakob Simonson Synöve Bråthen, undersköte­rska i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden