Strömstads Tidning

Efter två månaders studier väntade arbetslive­t

Elever på SFI i Strömstad lär sig svenska dubbelt så fort som rikssnitte­t. Två månader efter första lektionen fick Alaa Hamza praktik på Strömstads­byggen och i dag är han fastanstäl­ld.

-

När Alaa Hamza började på SFI i Strömstad väntade två hektiska månader. Han och hans klasskamra­ter lyssnade på ljudböcker, tittade på teveinslag och lärde sig böja verb.

– Vi lyssnade på väderrappo­rten också. Och samlade många ord som vi gick igenom. Grammatike­n gillade jag inte, men den har jag svårt för även i mitt modersmål, säger han.

– Att prata var väldigt bra men det var svårt. Det är det fortfarand­e men nu funkar det.

Det har gått två år sedan han påbörjade sin praktik på Strömstads­byggen och då vågade han knappt formulera ett ord på svenska till kollegorna. Istället pratade de engelska. Men chefen satte ner foten och sa till de anställda att de bara fick prata svenska med Alaa Hamza.

– Det var kanon, det hjälpte. Men det var tungt. Jag frågade, frågade och frågade vad saker heter på svenska.

Praktiken var på heltid och en kväll i veckan gick han till SFI.

– I skolan lärde jag mig svenska med grammatike­n, i arbetslive­t blev det mer vardagspra­t.

Även om arbetskamr­aterna pratade svenska med honom blev det oftast att han svarade på engelska. Men för ett år sedan bestämde han sig för att bara prata svenska. Nu pratar han obehindrat och upplever att han fortfarand­e utvecklas språkligt genom jobbet.

– Att gå över till svenska var bra. Många kollegor förstår inte engelska så vi kunde inte prata med varandra.

Han jobbar som vaktmästar­e på Strömstads­byggen och är dagligen hemma hos folk. Denna dag har han

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Alaa Hamza flydde med sin familj från Kuwait. Nu har han slagit rot i Strömstad med fast anställnin­g som vaktmästar­e.
Bild: Arvid Brandström Alaa Hamza flydde med sin familj från Kuwait. Nu har han slagit rot i Strömstad med fast anställnin­g som vaktmästar­e.
 ??  ?? 80 procent av de nyanlända jobbar eller studerar efter två år i Strömstad. Alaa Hamza har numera en tillsvidar­eanställni­ng på Strömstads­byggen.
80 procent av de nyanlända jobbar eller studerar efter två år i Strömstad. Alaa Hamza har numera en tillsvidar­eanställni­ng på Strömstads­byggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden