Strömstads Tidning

strömstad i sverigetop­pen på sFi

-

Vem skulle trott att Vuxenutbil­dningen i Strömstad – en avdelning av Strömstad Gymnasium

– i år efter år legat på eller nära svensktopp­en i studieresu­ltat i svenska för invandrare (SFI)? Det är svårt att hitta någon bättre skola i Skolverket­s statistik.

Studieresu­ltaten i Strömstad ligger högt över nationens genomsnitt.

Resultaten, från noll till flytande, har uppnåtts på fyra till fem månader – mindre än halva normaltide­n i riket.

Men inte nog med det: Resursåtgå­ngen, alltså lärartimma­r, har även den legat väsentligt lägre än ”normalt”.

Hemligt och opublicera­t har det varit. Det kanske kan förklaras genom det att skolan haft fem rektorer på fyra år, som ett stafettlag där man inte hunnit rapportera in till Skolverket och SCB innan nästa rektor tog över stafettpin­nen och man försvann spårlöst ut ur bilden.

Som tur är har avdelninge­n själv gjort anteckning­ar som efter hand blev en hel statistik. Så om resultaten inte har gått att utläsa ur officiell statistik, så är skolans egen statistik solid nog. Och numera alltså ingen hemlighet, utan en glad nyhet i dessa tider med corona på varenda tidningssi­da.

Troligen är Strömstad bland de allra bästa i landet på SFI.

Att 80 procent av de nyanlända är i jobb eller högre utbildning två år efter att ha flyttat till Strömstad (STNB, 12 november 2019) visar vad som kan åstadkomma­s med hjälp av snabb och bra utbildning i svenska. Man kanske till och med skulle kunna utbilda fler i denna läroteknik och således få flera ben att stå på än turism och Norgehande­l i kommunen.

karl hofsö

SFI-lärare Fotnot: Se även artikeln på sidorna 10–11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden