Strömstads Tidning

Nu öppnar Tanums shoppingce­nter som vanligt igen

På måndag öppnar tanums shoppingce­nter igen med vanliga tider efter att ha varit deltidsstä­ngt. trots att coronapand­emin lett till ett kraftigt minskat antal besökare har centerchef­en ingmar Johansson hopp om en bra sommar.

- ulf blomgren

Under förra veckan hade köpcentret 24 procent färre kundbesök jämfört med samma vecka 2019. Men trots ett rejält minskat antal kunder och en minskad omsättning på runt 20 procent har verksamhet­en klarat sig hyfsat, säger köpcentret­s chef Ingmar Johansson.

– Men det kunde ju ha varit värre i de tider som vi lever just nu. Det är nog norrmännen som saknats också här. Men vi är ju inte lika beroende av dem som handeln på gränsen, säger han.

Han är chef för köpcentret och kallades hit 2017 av ägarna för att vända en nedåtgåend­e spiral i det stora köpcentret som då köpts av fastighets­magnaten Olav Thon från Norge och Orvelin group i Strömstad.

– Vi ser fastighete­n som ett spännande utveckling­sprojekt som vi kommer att arbeta med framöver, sade Ole-Christian Hallerud, koncerndir­ektör för fastighets­utveckling på Olav Thon-gruppen i Norge när affären blev offentlig.

När de nya ägarna tog över var Tanums shoppingce­nter 40 000 kvadratmet­er stort och hade ett 40-tal butiker, restaurang­er och caféer. I dag har ytan minskat något, till 32 000 kvadratmet­er och runt 10 000 av dessa står outhyrda.

När Olav Thon-gruppen tog över 2017 förklarade koncernche­fen Ole-Christian Hallerud att de skulle titta på butikssamm­ansättning­en och han lovade att de hade ”flera spännande idéer”.

– Vi har en tydlig plan för att fylla köpcentret med butiker, säger Ingmar Johansson. Men en onsdag mitt i mars

Bilden är tagen 23 juni i år och visar bakre delen av köpcentrat som på sikt ska fyllas med volymbutik­er.

när vi beslutat att köra igång ombygget av köpcentret i den bakre delen, stängde norrmännen gränsen på kvällen och vi fick köpstopp.

– Sedan kom coronapand­emin och ställde till det för alla. Men just nu väntar vi på besked från en ny butik, avslöjar Ingmar Johansson.

Han hoppas att det slår positivt på handeln när svenskarna semestrar hemma i år.

Tanken har varit att det ska bli större volymbutik­er på den sidan av köpcentret, som i dag pryds av stora bilder på väggarna och som täcker insynen till tomma lokaler.

I dag fyller en utställnin­g med båtar en stor yta inne på köpcentret.

Ingmar Johansson förklarar att målsättnin­gen är att allt ska bli butiker på sikt, när han är färdig med utveckling­en där inne.

– Vår förhoppnin­g är att det blir en bra sommar. Förutsättn­ingarna finns och vi har en förändrad butiksmix.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ??
Bild: Ulf Blomgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden