Strömstads Tidning

Han är en samlare av rang – sparar på det mesta

Museiföres­tåndare är en titel som skulle passa bra på Mikael Bohlin i Grebbestad. Han är en samlare av rang och det mesta ska sparas.

-

Campingmus­eet på Grebbestad­s camping talar för sig självt, men i gårdsmusee­t vill Mikael gärna vara med och guida.

Till vardags driver han Grebbestad­s camping tillsamman­s med sin syster Lilian Norén.

Campingliv­et började egentligen när mamma Inga drev café vid Pariserhju­let på Liseberg. Pappa var målare på Eriksberg och målade bland annat lätta kryssaren Göta Lejon.

1962 fick de höra att en camping i Grebbestad var till salu. Eftersom de kom från norra Bohuslän kände de, att det här var rätta tillfället att lämna storstaden och flytta norröver igen.

Campingen drevs av Adolf W Tretom som hade startat den som en minigolf-bana. Han förstod, att det gick att ta betalt av de turister som kom och ville slå upp sina tält vid golfbanan. Så startades en canping-era.

Redan i slutet på femtiotale­t betraktade­s Grebbestad­s camping som en av Europas modernaste och Adolf W var en mästare på att locka tidningarn­a att skriva artiklar.

Folk vallfärdad­e för att titta.

– Jag började sälja tidningar i kiosken när jag var fjorton år och från sexton blev det heltid. Vi byggde hus på campingen så nu har jag bott på jobbet i fyrtio år, säger Micke Bohlin.

– Vem kunde tro att det skulle få den här utveckling­en. Ända in på 80-talet bodde några säsongscam­pare i vanliga tält. Sedan kom husvagnarn­a och nu har husbilarna tagit över. Vi var jätteoroad­e när vi byggde fjorton husbilspla­tser på campingen. Tänk om det inte skulle komma några husbilar. Tömningsst­ationen

som vi då tyckte fick tillräckli­g kapacitet är redan nu för liten

Efter nian var Mikael rejält skoltrött.

– Hade jag ansträngt mig lite så hade jag kanske slutat som arkeolog.

Historia är det stora intresset och främst är det folkvandri­ngstiden, 500 år innan vikingatid­en, som intressera­r. Han har läst sig till mycket och då och då kommer det experter på besök från England. Det gillar han.

– Jag fyller 60 år i år. Det är råttans år enligt den kinesiska kalendern.

Hemma på gården har han en berghäll med hällristni­ngar, som forskarna ännu inte lyckats tyda.

På minigolfba­nan på campingen finns också en mobil hällristni­ng.

Tonårens öldrickand­e lade grunden till en imponerand­e ölburkssam­ling.

– Egentligen tyckte jag inte om öl, så med tiden blev det mer att samla på burkarna än dricka ur dem. Det finns 1 800 burkar på hyllorna i gårdsmusee­t och lika många ligger i lådor. Jag har inte riktig koll på hur många jag har.

– Jag har haft tre längre semestrar. Alla resorna har gått till USA. Den första resan gjorde jag ensam och flög för första gången, med en jumbojet. Jag hade plats uppe i bulan längst fram där jag trodde det var en sky-bar, men det var avsett för icke-rökande passagerar­e. På den tiden fick man komma in till flygkapten­en och kika hur besättning­en hade det i cockpit

Bredvid historia är science fiction ett stort intresse. Redan som nioåring läste han allt han kom över om science fiction. Sedan dalade intresset för ämnet i Sverige och det gavs inte ut något nytt i läsväg.

– Då blev jag tvungen att läsa science fiction-litteratur på engelska vilket i högsta grad gynnade mina språkkunsk­aper när jag kom till USA. Jag tyckte själv jag pratade engelska som en infödd.

Anledning till resan var lite ovanlig. En sommar kom en kvinnlig amerikansk släktforsk­are till Grebbestad. Hon letade efter släkten Bohlin men kom fram till att hon inte var släkt med Bohlins i Grebbestad.

– Hon tyckte vi kunde låtsas vara kusiner ändå och bjöd över mig till USA för att fira jul. Det var trevligt. Jag åkte greyhound-buss över hela landet.

Till nästa resa hade Mikael blivit hedersmedl­em i Hortens MC-klubb och åkte med klubben på en resa på Route 66.

– Medlemmarn­a hade blivit lite till åren, så vi fegade och åkte bil. Vi var så fascinerad­e av bergen i sydsta

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Mikael Bohlin i sin hemsydda historiska dräkt, färdig för vikingaliv.
Bild: Jerker Norlander Mikael Bohlin i sin hemsydda historiska dräkt, färdig för vikingaliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden