Strömstads Tidning

Anders Knape – alltid i stormens öga

Han är engagerad i politiken på alla nivåer, och leder Sveriges största arbetsgiva­rorganisat­ioner. Anders Knape har levt sitt liv i politikens tjänst, och ser nyfikenhet som en viktig drivkraft. Den 7 juli fyller han 65 år.

- Malin Eijde/TT

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har varit hans hemvist sedan 2007. Organisati­onen samlar alla Sveriges 290 kommuner och 21 regioner under sitt tak. Just nu tillbringa­r dess ledning, liksom på många andra arbetsplat­ser, dagarna hemma framför en skärm på grund av coronapand­emin. Det är stor skillnad mot hur Anders Knapes arbetsdaga­r brukar se ut – han trivs och är van vid att röra sig bland folk.

När pandemin far fram genom vårdappara­ten stiger temperatur­en i SKR:s ansvarsomr­åde, och man kan undra om det blir blåsigt där uppe i toppen. Men ordförande Knape har en samlad syn på läget.

– I och med vårt ansvarsomr­åde, så är vi i stormens öga mer eller mindre alltid, säger han.

Utmaningen som ligger i det måste man kunna uppskatta, även när det är skarpt läge.

– Det är väldigt annorlunda nu, men samtidigt kan man säga att i normala fall när man har det här uppdraget som jag har så är vi i hetluften varje dag, även utan corona. Det har ju att göra med att kommuner och regioner står för 80–90 procent av välfärdspr­oduktionen i Sverige.

Samtidigt har han en lång karriär som kommunalpo­litiker att dra erfarenhet ur. Kriser kommer, av skilda slag. Har man som Anders Knape suttit i kommunfull­mäktige i Karlstad i 44 år så har man förmodlige­n fått sin beskärda del av krishanter­ing. Han har varit med och hanterat följderna av finanskris­en 2008 och it-bubblan runt 2000. Han var kommunstyr­elseordför­ande under 1990-talets krisår med 500 procents ränta och alla de åtgärder som krävdes då. På den tiden genomgick Karlstads kommun ett ekonomiskt stålbad som varade i många år.

– Det var enormt utmanande, vi tvingades säga upp massor av kompetenta medarbetar­e. Vi stängde av vatten i fontänerna för att spara pengar – vi gjorde allt. Det var en enormt jobbig period.

Men jag är också glad för att jag var med på den tiden, för det ger perspektiv och erfarenhet­er.

Han är född och uppvuxen i Karlstad och har varit sin hembygd trogen. På högstadiet blev han partipolit­iskt aktiv i Moderatern­as ungdomsför­bund. Det var från början mest en reaktion på Socialdemo­kraternas starka fäste bland ledande befattning­ar på skolan. Men snart blev det allvar av.

Redan 1976 blev han invald i kommunfull­mäktige. Det internatio­nella engagemang­et inleddes än tidigare.

Som tonåring fick han besöka Europeiska ungdomscen­tret i Strasbourg, och gavs också möjlighet att delta i politiska seminarier i det då delade Berlin. Han beskriver mötet med en östtysk värnplikti­g under en tågresa genom DDR mot Berlin som ett formativt ögonblick. Den unge militären skrädde inte orden om hur mycket bättre människorn­a hade det i Östtysklan­d. Men när tåget stannade i Östberlin och genomsökte­s av gränspolis före överfarten till väst, såg Anders Knape den värnplikti­ge mannen på perrongen, med tårar rinnande nedför kinderna.

Varför grät han, tror du?

– Det blev så väldigt tydligt och konkret att han var tvungen att gå av, medan vi andra kunde färdas vidare.

Engagemang­et för europeisk lokal- och regionalpo­litik ledde så småningom till att han blev en av de första medlemmarn­a i Europaråde­ts kongress för lokala och regionala organ när det bildades 1994. Rättvisefr­ågor har också drivit honom, och som ordförande för SKR har han bland annat engagerat sig för jämställdh­et. Han tillhörde också de drivande bakom sammanslag­ningen av Kommunoch Landstings­förbundet och bidrog till att det blev en stark och sammanhåll­en organisati­on.

Men hans personliga milstolpe handlar främst om att få inspirera.

” Man måste vara nyfiken Anders Knape

 ?? Bild: Claudio Bresciani/TT ?? Anders Knape är född och uppvuxen i Karlstad och suttit i stadens kommunfull­mäktige i 44 år.
Bild: Claudio Bresciani/TT Anders Knape är född och uppvuxen i Karlstad och suttit i stadens kommunfull­mäktige i 44 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden