Strömstads Tidning

Valforskar­e vill ha allmänhete­ns hjälp att hitta döda tumlare

Hittar du en död tumlare så vill Anna Roos på Naturhisto­riska riksmuseet att du kontaktar henne.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Vi studerar deras hälsostatu­s, miljögifts­belastning, genetik med mera

anna roos

Naturhisto­riska riksmuseet och Statens Veterinärm­edicinska Anstalt, SVA, har ett gemensamt projekt där de tar in döda tumlare (och andra valar) för obduktion och provtagnin­g.

– Vi studerar deras hälsostatu­s, miljögifts­belastning, genetik med mera, skriver Anna Roos, intendent vid Naturhisto­riska riksmuseet, i ett mejl till tidningen.

Nu vill de ha allmänhete­ns hjälp att få tag i döda tumlare.

– Om man hittar en död tumlare så kan man kontakta mig, skriver Anna Roos, som kan nås på adressen anna. roos@nrm.se.

– Suveränt om man kan fota tumlaren från några olika håll. Om den är färsk (inte för rutten) så är vi intressera­de av att ta in den för provtagnin­g.

Tumlaren är en av de minsta tandvalarn­a i världen och förekommer i norra Atlanten, norra Stilla havet och i Svarta havet. Fram till 1960-talet var den vanlig även i Östersjön. Periodvis har den jagats hårt.

Tumlaren lever ett undanskymt liv. Den är vanlig på den svenska västkusten men sällsynt i Östersjön. De senaste tio åren har Naturhisto­riska och SVA samlat in över hundra döda tumlare från svenska vatten för obduktion och provtagnin­g.

Det finns tre olika population­er av tumlare: i Skagerrak, Bälthavet och i Östersjön.

Deras ofta kustnära livsmiljö gör dem särskilt känsliga för mänskliga aktivitete­r, som till exempel miljögifte­r, marin trafik, vindkraftv­erk, buller och oavsiktlig bifångst inom fisket.

Det skriver Anna Roos med flera i en vetenskapl­ig artikel i tidningen Fauna & Flora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden