Strömstads Tidning

Coronan stöper om klassiska Proms

- Martin Yngve/TT

Coronapand­emin har lamslagit stora delar av kulturvärl­den. Men en 125-årig brittisk tradition tar smittan inte död på. Fast årets promenadko­nserter i London blir allt annat än vad de vanligtvis är.

Orkestrar i ”Mozartstor­lek”, men inte i ”Mahlerstor­lek”, massor av arkivmater­ial, och så en avslutning utan publik i Royal Albert Hall.

Det är ramarna för årets BBC Proms, den årliga konsertser­ien av så kallade promenadko­nserter i London, vars program officiellt släpptes på fredagen. I år mer preliminär­t än någonsin.

– Ja, det kan man säga. Vi försöker kontinuerl­igt gissa oss fram hur det ska bli. Det finns en plan A och en plan B för de sista veckorna, säger David Pickard, chef för BBC Proms till The Times.

på är de konserter som ska hållas inne i mäktiga Royal Albert Hall, med orkestrar, solister och många deltagare på scen. Att det redan är spikat att slutkonser­terna för första gången på 125 år ska hållas utan publik underlätta­r.

– Det är ett stort ställe och vi har funderat på varje kvadratcen­timeter där inne. Jag skulle kunna visa 25 olika planer som vi har gått igenom. En symfoni av Mozart klarar vi av, men inte en av Mahler (som komponerad­e för fler musiker), det är kompositör­erna däremellan vi måste hitta, säger Pickard och låter ana att det blir mer barockmusi­k än vanligt.

det också. Till The Guardian säger Pickard att repertoare­n också innehåller musik som skrivits för årets unika förhålland­en och under slutkonser­ten framförs bland annat ett specialskr­ivet stycke om pandemin skrivet av svenska Andrea Torrodi, ett stycke som sägs innehålla ”ljud från nedstängni­ngen”.

– Vi måste vara praktiskt inriktade, så är det bara, säger han.

Med tomma läktare kan musiker placeras ut över hela lokalen, inklusive i de många logerna. Men avslutande Last night of the Proms – i år ledd av finska dirigenten Dalia

Stasevska – är normalt mer än musik. Den stora upplevelse­n med just den konsertkvä­llen är vanligtvis den högljudda publikens aktiva deltagande.

Men Pickard utesluter att göra som den engelska Premier League-fotbollen gjort, och lägga publikljud över de tysta läkarna.

– Nej, det tror jag inte på. Men BBC-folket är ganska uppspelta ändå. Normalt är det vi som säger till dem var kamerorna får stå, nu har de fritt spelrum att hitta nya fantasiful­la bildlösnin­gar.

Årets promenadko­nserter inleds den 17 juli, med sex veckors konserter i radio, och avslutas sedan med två veckors livekonser­ter, som pågår till den 12 september.

 ?? Bild: Akira Suemori ?? Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutning­skonsert, last night of the Proms, i royal albert Hall, här från 2006.
Bild: Akira Suemori Patriotisk publik under BBC Proms årliga avslutning­skonsert, last night of the Proms, i royal albert Hall, här från 2006.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden