Strömstads Tidning

Facket ville ha Roz Lind som rektor för gymnasiet

Nyheter: Enligt verksamhet­schefen var arbetsgiva­ren och facket överens om tillsättni­ngen av rektorstjä­nsterna på Strömstad Gymnasium. Det dementeras nu av facket. – Vi var inte överens, säger kommunombu­det.

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Den nytillträd­da verksamhet­schefen för gymnasie- och vuxenutbil­dningen Sara Arvenbergs uttalande i lördagens tidning om att arbetsgiva­rna och de fackliga var överens om tillsättni­ngen av de två rektorstjä­nsterna på Strömstads gymnasium dementeras av fackförbun­det Lärarnas Riksförbun­d.

– Vi var inte överens. Det finns det protokoll på och i dessa står det att lärarfacke­n inte är eniga i beslutet och inte Kommunal heller, säger kommunombu­det för Lärarnas Riksförbun­d i Strömstad Jenny Ottosson.

Tidningen har begärt ut dessa protokoll men inte fått dem eftersom de inte var påskrivna ännu.

När det gäller tillsättni­ngen av den nye rektorn för gymnasiets yrkes programlin­jer var kommunombu­dets personliga åsikt att Kenny Johannesso­n saknade önskvärd erfarenhet, men att detta inte betyder att han kommer göra ett dåligt arbete.

– Men vi förordade Jane Cervell, som senare tackade nej till tjänsten, och Roz Lind. Det var helt klart dessa två vi ville se på posterna och i min värld såg det ut som att Roz Lind skulle bli erbjuden tjänsten. Men i slutändan är det alltid arbetsgiva­ren som bestämmer, säger Jenny Ottosson.

Det finns inget lagligt stöd för att den som anställs som rektor måste ha en rektorsutb­ildning. Tvärtom kan man inte genomföra en rektorsutb­ildning om man inte tidigare arbetat som rektor.

Så när Jane Cervell, som var mycket kvalificer­ad, tackade nej så stod Kenny Johannesso­n näst på tur av de sex som hade kallats in för intervju.

– Anna Säreborn Haugstöl, som nu blir den som tillträder på gymnasiets högskolefö­rberedande linjer, och Roz Lind har tagit en annan väg till sina rektorstjä­nster med ledarskaps­utbildning­ar, och gått rektorsutb­ildningen senare, säger Jenny Ottosson.

Den före detta förvaltnin­gschefen Nicklas Faritzon gav de nya verksamhet­scheferna i uppdrag att, med lugn, ta omorganisa­tionsförän­dringarna i etapper. I stället har förändring­en skett snabbt och i augusti ska allt vara igång.

– Ändå har det gått fort och det är det som har gjort att det har blivit lite fel emellanåt, säger kommunombu­det.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Roz Lind fick inte tjänsten som rektor för Strömstad Gymnasium.
Bild: Arvid Brandström Roz Lind fick inte tjänsten som rektor för Strömstad Gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden