Strömstads Tidning

Nu flyttar hon till Nordkoster

I fredags fick Susanne de Barès från Sigtuna både ett nytt jobb och en ny bostad. Vi har träffat Kosters nya lärare för att höra hur det känns.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se

Genom sin ansökan räddade hon kvar Kosters skola till hösten. Nu har Susanne de Barès bestämt sig för att flytta till Nordkoster.

– Det känns jätteskönt att ha bostadsfrå­gan löst, säger hon.

Det är en glad men något besvärad Susanne de Barès jag möter vid kajen i Strömstad på fredagseft­ermiddagen den 3 juli.

– Jag är inte van vid att vara med i tidningen så här mycket, säger hon.

Det är ingen vanlig dag i Susannes liv. På bara några timmar har hon fått både ett nytt jobb och en ny bostad fixad.

– Efter att jag skrev under kontraktet i Strömstad tog jag en tur och hoppade av på Nordkoster. Jag var där för att titta på ett boende. Jag var och tittade på samma boende redan i onsdags, men ville åka dit en gång till.

– Nu har jag tackat ja till boendet, så det är bestämt att jag hamnar på

Nordkoster, säger Susanne de Barès. Vill du bo där?

– Ja, det känns lite spännande att få pröva det nu när jag ändå ska flytta så långt, säger Susanne de Barès.

Hon är tacksam för att det gick så smidigt att fixa boende.

– Det känns jätteskönt att ha bostadsfrå­gan löst. Jag är väldigt tacksam gentemot alla på Koster som har hjälpt till med att försöka lösa boende till mig, säger Susanne de Barès.

Hon vet ännu inte när flyttlasse­t från Sigtuna kommer att gå, men räknar med att flytta i augusti. Flyttar du själv då?

– Ja, jag kommer att flytta själv. Barnen är lite utspridda. De är vuxna nu, mellan 21 och 25 år, säger Susanne de Barès.

Hon är en erfaren lärare med 27 års erfarenhet i bagaget.

– Jag började som lärare 1993. Jag har jobbat i allt från förskolekl­ass till sexan, men det har mestadels varit som lågstadiel­ärare, säger Susanne de Barès.

På frågan om hon har någon koppling till Koster skakar hon på huvudet.

– Nej, inte Koster specifikt. Men jag har koppling till Bohuslän. Min farmor kommer från Sannäs, norr om Grebbestad. Där har jag varit varje sommar sedan jag var liten. Jag har även släktingar på Tjärnö. Men jag har varit ute på Koster över dagen förut, säger Susanne de Barès. Vad tycker du om Koster?

– Jag tycker att det är jättefint, så det känns roligt att flytta hit. Jag gillar Bohuslän överlag. Sen har jag en vuxen dotter som bor nära Tjörn, så nu kommer jag närmare henne. Men sen blir det såklart längre bort för några av barnen, säger Susanne de Barès.

I onsdags var hon förbi skolan på Koster. Då fick hon träffa två av barnen och fritidsped­agogen Bisse.

Hon blev sugen på tjänsten när hon förstod att det var ett lärarjobb utöver det vanliga.

– Jag kände att det var ett annorlunda lärarjobb som skulle vara kul att testa. Även om det säkert kommer att vara en utmning att jobba på en så lien enhet är jag nyfiken på att jobba i den här miljön så nära naturen på Koster. Det ska bli spännande att se hur det fungerar på en liten skola, säger Susanne de Barès.

Hon ser fram emot att få möta eleverna.

– Sen är det ju allt som hänger med, som att få lära känna Koster. Men som lärare är det eleverna och deras lärande som jag ser fram emot att få jobba med.

Vad är planerna nu?

– Nu ska jag åka via Tjörn ner till Göteborg. Och sen åker jag till Sigtuna om en vecka. Sedan har jag ungefär tre veckor på mig att avsluta allt, med mitt nuvarande jobb och så. Jag visste inte att jag inte skulle komma tillbaka till mitt nuvarande jobb när jag blev klar med vårtermine­n, så det är mycket som behöver fixas där så att det blir ett bra avslut. Och sen ska jag ju packa och fundera på vad jag ska ta med mig.

Att jobba på en så liten skola kan nog vara en spännande erfarenhet

Susanne de Barès lärare

 ??  ??
 ?? Bild: Ebba Raij ?? Susanne de Barès flyttar från Sigtuna till Nordkoster för att arbeta som lärare på Kosters skola.
Bild: Ebba Raij Susanne de Barès flyttar från Sigtuna till Nordkoster för att arbeta som lärare på Kosters skola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden