Strömstads Tidning

Därför är räkorna så dyra

Under pandemin har konsumtion­en av räkor ständigt ökat och i denna sommartid talar branschen om en stor efterfråga­n. I kombinatio­n med liten tillgång blir priserna därefter.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I flera månader har efterfråga­n på räkor varit stor och i semesterti­d har priset skjutit i höjden. 450 kronor kilot kostade räkorna i Strömstad i helgen. Fiskarbase­n berättar varför räkprisern­a stuckit iväg.

Om man vill festa på räkor i dessa tider krävs ett tjockt läder – i helgen nosade priserna på 450 kronor kilot i Strömstad. Orsakerna till det höga priset är flera. Räkfiskare­n Björn Tobiasson menar att många ändrat konsumtion­smönster kring räkan i pandemin.

– Man äter inte bara räkor på helgen utan tisdag, onsdag och torsdag också. Folk köper räkor istället för falukorv. Det är mycket som är jobbigt med coronan och då kanske man inte orkar laga mat, säger han.

Björn Tobiasson fiskar vanligtvis både kräftor och räkor men de senaste månaderna har han avstått från det förra. Räkor har han nämligen fått fem gånger högre kilopris för. I regel exporteras kräftor i stor utsträckni­ng men när restaurang­er i Europa stängt ner har den marknaden stått stilla. Räkfisket är däremot inte påverkat på samma sätt.

– Oss räkfiskare är det inte synd om, vi har snarare fått det bättre den senaste tiden. Men vi fiskare saknar auktionen i Strömstad. Nu körs det till Göteborg och sedan tillbaka till Strömstad, det är vansinnigt att göra räkan en dag äldre på det sättet, säger Björn Tobiasson.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producento­rganisatio­n, känner igen Björn Tobiassons bild av nuläget.

– Räkpriset är oftast inte så känsligt utan det äter vi mycket i Sverige. Kräftor äts ganska lite i februari till exempel, men i augusti importerar vi. Nu är marknaden för kräftor betydligt bättre än under våren men hur blir det till hösten? Kommer det finnas någon marknad då? Det är vi djupt oroade för, säger han.

Svenskars räkkonsumt­ion ökar, enligt Sveriges fiskares producento­rganisatio­n. Det i kombinatio­n med semesterti­d och blåst ligger bakom skenande priser. I Halden såldes däremot räkor för 249 norska kronor per kilo i helgen.

Att räkprisern­a skjutit i höjden de senaste dagarna beror enligt honom på en kombinatio­n av hög efterfråga­n och dåligt väder.

– Nu när det blåser så mycket kommer bara de största båtarna ut. Så det är en stor efterfråga­n och en mycket liten tillgång, därför sticker priserna iväg. Och räkkonsumt­ionen i Sverige går inte ner utan snarare upp.

Bestånden på både räkor och kräftor är bra, enligt Peter Ronelöv Olsson.

– Fisket är inte dåligt utan välskött. Havskräfta fiskar vi ungefär hälften så mycket av som vi får i Sverige.

Vad tänker du om Björn Tobiassons bild av att svenskar köper räkor i stället för falukorv?

– Vi är naturligtv­is väldigt glada om folk äter mer räkor. Och räkor tycker jag allt är bra mycket godare än falukorv, säger han och skrattar.

 ??  ??
 ?? Bild: April Caarp ??
Bild: April Caarp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden