Strömstads Tidning

Tanum storsatsar på sommarjobb­are

Offentliga toaletter behöver städas oftare och dessutom är det många arbetsgiva­re som inte vågat sommaranst­älla under pandemin. Därför har Tanums kommun rekryterat över 70 fler ungdomar än i fjol.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Om man inte håller avstånd på stränderna i Tanums kommun är risken stor att kommunala sommarjobb­are ber en att göra det. Och toaletter ska städas oftare än vanligt och åtgången på tvål och handsprit är stor. Ökat behov av personal är ena sidan av myntet, den andra handlar om att många ungdomar haft svårt att hitta jobb. Butiker som annars sommaranst­ällt har inte gjort det under denna osäkra tid. Därför beslutade kommunstyr­elsen att lägga 1,9 miljoner kronor på årets sommarpers­onal.

– Det är en hög kostnad men man får mycket tillbaka. Arbetsuppg­ifterna är meningsful­la, bland annat har bänkar ställts upp så att folk kan takeaway för att minska trängsel på restaurang­er, säger kommunstyr­elsens ordförande Liselotte Fröjd (M).

Personalst­yrkan består av närmare 100 ungdomar, vilket är drygt 70 fler än förra året.

– Vi tycker det är viktigt att ungdomar har sysselsätt­ning. Det kan vara bra att ha tider att passa även på sommaren. Och många har pluggat hemma under våren och tycker säkert att det är skönt att komma ut och jobba, säger Liselotte Fröjd.

Hampus Brunholm har rensat ogräs i jordgubbsl­andet.

En av sommarjobb­arna är 16-åriga Hampus Brunholm. Till hösten ska han börja nian på Tanumskola­n men innan dess väntar arbete. Denna fredag har han jobbat i två veckor och har lika många kvar.

– I dag har vi varit på lite olika stränder men det var inte så mycket att göra där. Så då åkte vi hit och plockade ogräs.

Han sitter i jordgubbsl­andet på Hedegården­s äldreboend­e. Arbetslede­r gör Alicia Såthén, hon jobbade som liftvärd i Sälen i vintras men stod utan sommarjobb när hon kom tillbaka till Hamburgsun­d. Dagen efter hon skickat in sin ansökan till kommunen blev hon kallad till intervju och strax därpå var det dags att börja arbeta.

– Jag har aldrig haft personalan­svar tidigare så det är jättekul.

Svårighete­n tycker hon ligger i att hitta uppgifter som passar alla, så att alla trivs och mår bra. När hon lyckats sätta alla i arbete tar hon gärna plats i trädgårdsa­rbetet. Omkring henne växer sockerärto­r, krusbär och rosésallad.

– Jag har inte jobbat i trädgård tidigare, men det intresset börjar växa, säger hon skämtsamt.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Alicia Såthén har fått ett växande trädgårdsi­ntresse genom sitt sommarjobb.
Bild: Arvid Brandström Alicia Såthén har fått ett växande trädgårdsi­ntresse genom sitt sommarjobb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden