Strömstads Tidning

Tanum satsar – trots indragen budget

Trots indragen budget från staten satsar Tanum på att kommunens unga ska få en trygg sommar. Sedan midsommar har så kallade ”fältare” åkt mellan Tanums orter för att se att allt går lugnt till på nätterna.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se 0526-62406

I flera år har varje kommun fått ett statligt stöd för att anordna gratis sommarakti­viteter för barn och ungdomar. Men i år har upplägget ändrats. Nu får inte längre kommunerna något bidrag.

Trots indragen budget har fritidsgår­darna i Tanums kommun ändå lyckats hålla igång sin verksamhet ungefär som vanligt, menar fritidsled­arna Helén Tengrot, Mattias Johansson, Eva Nygren och Tommy Andersson.

– Men vi får göra billiga aktivitete­r nu. Vi använder oss av det vi redan har, säger Helén Tengrot, som har jobbat på fritidsgår­darna i 19 år.

Tidigare somrar har de bland annat kunnat ta med barn och unga till Skara sommarland och Liseberg.

– Nu hade det ju ändå inte gått på grund av corona, men sånt hade vi råd med tidigare somrar, säger Helén Tengrot.

Förutom att anordna aktivitete­r och hålla fritidsgår­darna öppna har Tanums kommun även förstärkt den uppsökande verksamhet­en den här sommaren. Det innebär att kommunalt anställda ungdomsstö­djare, så kallade Fältare, kommer att åka runt mellan kommunens orter varje fredag och lördag kväll 18:00-01:00 den här sommaren.

Fältarnas uppdrag är att göra komunens offentliga platser till en tryggare plats för ungdomar.

– Om vi ser några barn eller ungdomar så stannar vi och kollar läget. Men vi har inga befogenhet­er. Händer det något kontaktar vi föräldrarn­a eller polisen, säger Mattias Johansson.

Mattias Johansson har det främsta ansvaret för fältverksa­mheten. Totalt är de ett tiotal fritidsled­are som sköter fältarbete­t och fritidsgår­darna.

Enligt fritidsgår­dsledarna bygger kommunens satsning på att många ungdomar är utan sommarjobb den här sommaren.

– I vanliga fall är man ju trött när man kommer hem från en dag med jobb. Men går man utan sysslosätt­ning en hel sommar kan man bli ganska rastlös. Det gör att många är uttråkade och hänger ute på stan på nätterna. Då kan det vara tryggt om det finns vuxna på gatorna, säger Tommy Andersson.

På fritidsgpr­darna i Tanum är ledarna positiva till satsningen.

– Jag tycker att det är bra att det finns trygga vuxna på gatorna. Många ungdomar känner till oss eftersom vi har jobbat här så länge, säger Eva Nygren, som har jobbat i Tanum i 15 år, och får medhåll av de andra.

Fritidsled­arna i Tanum kommun har i år pusslat ihop ett billigare sommarlovs­aktivitets­schema för kommunens ungdomar. Från höger: Mattias Johansson, Eva Nygren, Helén Tengrot och Tommy Andersson. ” Många är uttråkade och hänger ute på stan på nätterna

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Mattias Johansson och Eva Nygren har varit ute som fältare flera kvällar den här sommaren. De beskriver kvällarna som lugna.
Bild: Ebba Raij Mattias Johansson och Eva Nygren har varit ute som fältare flera kvällar den här sommaren. De beskriver kvällarna som lugna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden