Strömstads Tidning

Han skapade ett eget Vansbrosim i Färingen

När den riktiga Vansbrosim­ningen ställdes in valde Daniel Ödlund att skapa en egen tävling. I går startade sex simglada bohuslänin­gar från stranden vid Färingens parkering.

-

Det är sex ivriga simmare som hoppar i vattnet den 4 juli, dagen då det egentligen skulle vara årets Vansbrosim­ning.

Daniel Ödlund startade initiative­t. Han lockade till sig de andra fem genom en Facebook-statusuppd­atering.

– Det var en idé jag fick för några veckor sedan. Jag tänkte att det kunde vara roligt med en lokal variant, säger Daniel Ödlund.

Sträckan som han har valt ut är tre kilometer lång, vilket motsvarar den vanliga distansen i Vansbrosim­ningen. Tiden är dock inte lika viktig i år.

– Jag tror att någon har klocka på sig, men det blir nog ingen tidtagning, säger Daniel Ödlund.

Det planeras inte heller för prisutdeln­ing efter dagens simning.

– Däremot ska vi fira med sockerfrit­t vatten och bananer, säger

Daniel Ödlund och skrattar.

Han och tre andra i umgänget har simmat Vansbrosim­ningen förut. Daniel har varit med elva gånger och har därför full koll på hur tävlingen brukar fungera. Innan start samlar han gruppen och går igenom upplägget. Malin Gårdstedt använder sina Friskis och svettis-kunskaper för att få gruppen att värma upp. Hon är dagens enda kvinnliga deltagare.

– Jag satsar på att vinna damklassen, säger Malin Gårdstedt.

De håller med varandra om att dagens simtur kommer att bli en utmaning. Två i gruppen har aldrig simmat tre kilometer utomhus tidigare. Av säkerhetss­käl har de med sig Oskar Sörman i kajak som är beredd att rycka in om någon skulle få kramp i vattnet.

– Nån måste tänka på ansvaret, säger Oskar Sörman och ler på frågan om varför han inte är med och simmar.

Årets Vansbrosim är lagt samma dag som Strömstads­milen, något som grämde deltagaren Henrik Stigberg när han först fick reda på det. Han bestämde sig sedan för att delta på båda och göra en triatlon av dagen.

– Jag har kört triatlon tidigare, så jag planerar att cykla in till Strömstad när jag har simmat klart, säger Henrik Stigberg.

När de tar sina första simtag lyser solen fram bakom mörka moln. På klipporna står några åskådare och hejar. Stämningen är på topp.

I efterhand är alla nöjda med dagen.

– Det var jobbigare än Vansbrosim­ningen, men jag tror att några fick mersmak. De vill nog hänga på den riktiga tävlingen nästa år, säger Daniel Ödlund.

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Deltagarna står redo inför dagens start av Vansbrosim­ningen i Färingen, arrangerat av Daniel Ödlund (till höger).
Bild: Ebba Raij Deltagarna står redo inför dagens start av Vansbrosim­ningen i Färingen, arrangerat av Daniel Ödlund (till höger).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden