Strömstads Tidning

De förgyllde lördagskvä­llen utanför Grebbestad med svenska visor

Kända visor av Taube, Bellman och Vreeswijk fyllde den röda ladan på Skäggeröd under lördagskvä­llen. Publiken sjöng glatt med.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se

I en liten ort mellan Havstenssu­nd och Grebbestad ligger Skäggeröd. Med bil åker du snabbt igenom, men bromsar du in vid en röd lada gömmer sig en dold skatt. Innanför väggarna till ladan anordnas ibland konserter.

En vanlig sommar går det att gå på stor jazzkonser­t här. Då samlas runt 300 personer i ladan, men i år ställer smittorisk­en till det. Konserten

fick ställas in. Istället valde arrangören Göran Berger att dela upp den i två delar. Den första kvällen hade temat svenska visor och hölls i lördags kväll.

Med en gräns på 50 personer sålde biljettern­a snabbt slut.

– Det är väldigt roligt att få arrangera något trots corona. Vi är glada över att det gick att anpassa, säger Göran Berger.

Publiken sjunger med till kända visor av Evert Taube, Cornelius Vreeswijk och Bellman. Kvällens band består av musikerna Janne Karlsson, Leif ”Pedda” Pedersen,

Bosse Andersson och Göran själv.

– Vi kör inte så mjäkigt, utan mer intensivt. Vi ger visorna mer tempo och moderniser­ar dem med en rockig och jazzig version, säger Göran Berger.

Kollegan Bosse Andersson hoppar in:

– När vi spelar med olika instrument blir det en blandning av jazz, pop och lite raj raj. Jag tycker inte att man behöver kategorise­ra musik. Det är musik helt enkelt.

När den välkända visan ”Så länge skutan kan gå” drar igång börjar publiken röra sig i takt med musiken. Några mimar försiktigt med i de första verserna. När refrängen kör igång kan publiken inte hejda sig. De sjunger med:

”Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå, så länge solen den glittrar på böljorna blå”

Det är ingen slump att visan spelas just den här kvällen. Bandet har omsorgsful­lt valt ut låtar som har en koppling till Bohuslän. Både den ovannämnda visan och ”En solig morgon” skrevs av Evert Taube när han vistades på Otterön utanför Grebbestad. Nu, 70 år senare, får de nytt liv i trakten av Janne, Leif, Bosse och Göran.

Många i publiken är från Bohuslän och blir därför förtjusta när det är dags för ”En solig morgon”. De svarar glatt när den sista versen i varje stycke repeteras:

”Det är en solig morgon i norra Bohuslän”

Det är varken sol eller morgon när konserten hålls. Men varför vara petig?

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Göran Berger, Leif ”Pedda” Pedersen, Bosse Andersson och Janne Karlsson bjöd publiken på svenska visor i en något jazzigare version.
Bild: Ebba Raij Göran Berger, Leif ”Pedda” Pedersen, Bosse Andersson och Janne Karlsson bjöd publiken på svenska visor i en något jazzigare version.
 ?? Bild: Ebba Raij ?? Det blev en intim kväll när ladan, som vanligtvis rymmer en publik på flera hundra, nu hade mindre än 50 personer som lyssnade.
Bild: Ebba Raij Det blev en intim kväll när ladan, som vanligtvis rymmer en publik på flera hundra, nu hade mindre än 50 personer som lyssnade.
 ?? Bild: Ebba Raij ?? Vistrubadu­ren ”Pedda” Pedersen (till höger) från Hönö sjunger visor av Bellman, Vreeswijk och Taube.
Bild: Ebba Raij Vistrubadu­ren ”Pedda” Pedersen (till höger) från Hönö sjunger visor av Bellman, Vreeswijk och Taube.
 ?? Bild: Ebba Raij ?? Från vägen syns den röda ladan där kvällens konsert höll hus.
Bild: Ebba Raij Från vägen syns den röda ladan där kvällens konsert höll hus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden