Strömstads Tidning

Hamnen har tappat många besökare

- Hannah Palmhagen hannah.palmhagen@stnb.se

Fram till början på juli i fjol hade gästhamnen i Strömstad haft 4 000 gästnätter. I år ligger den siffran på 700. Det kostar troligen mer än man får in, enligt gästhamnch­efen.

I början på juli i fjol hade gästhamnen haft 1 380 övernattni­ngsgäster. I år ligger den siffran på 240. Ett stort tapp i hamnintäkt­er genererar ett större tapp för butiksnäri­ngen, enligt Dick Netterlid, generalsek­reterare i Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige.

Det är dagen efter en blåsig natt i Strömstad och hamnkontor­sdörren står öppen med tydliga markeringa­r med var man får stå samt informatio­n kring coronaviru­set och båtvett.

– Nu ska vi se om det här verkligen stämmer. Det känns ju sjukt om det gör det, säger gästhamnsa­nsvarige David Nikkinen Gravander medan han dubbelkoll­ar antalet överläggni­ngsnätter i Strömstads gästhamn i sitt datorprogr­am och fortsätter:

– Enligt den här statistike­n så hade vi drygt 4 000 gästnätter fram till den femte juli i fjol, medan vi i år hade drygt 700 gästnätter fram till samma datum.

4 000 gästnätter är dock inte samma sak som 4 000 båtar, utan med en genomsnitt­ssiffra på 2,9 personer per båt genererar det ungefär 1 380 övernattan­de gäster till uträknat datum i fjol och 240 stycken i år. Det är ett tapp på 82 procent.

– Det hade varit svårare för en enskild firma att klara av detta. Hamnen är en del av kommunen så det blir självklart minskade intäkter. Den här verksamhet­en kostar nog mer pengar än vad den genererar just nu, säger David Nikkinen Gravander.

Det är inte bara Strömstads gästhamn som har tappat i intäkter och gäster. Dick Netterlid, genrealsek­reterare i Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige, där 85 procent av Sveriges dryga 500 gästhamnar ingår får indikation­er på att många hamnar har tappat upp till 95 procent av sina intäkter. De värst utsatta hamnarna ligger i storstäder­na och längs riksgränse­n.

– Det är inte bara ett hamnintäkt­stapp utan städernas butiker och turistnäri­ng drabbas hårt. Dryga 80 procent av pengarna som gästerna gör av med i samband med sina besök i hamnarna går till butikerna som finns däromkring, säger Dick Netterlid.

En tredjedel av Riksföreni­ngen Gästhamnar Sveriges hamnverksa­mheter är kommunaläg­da, ytterligar­e en tredjedel privatägda och resten är båtklubbar eller fiskehamna­r som byggts om till ekonomiska föreningar. De sistnämnda är de mest sårbara för intäktstap­pet. Och med en moms på 25 procent blir det än svårare.

– 34 procent av våra medlemsham­nar har i dag även ställplats­er för husbilar. Där ligger momsen på 12 procent, säger generalsek­reteraren som arbetar för att även hamnmomsen ska sänkas till 12 procent.

I slutet på juli månad planerar Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige att göra en inventerin­g av hamnarna för att få ett helhetsper­spektiv på hur stor skadan blivit. Dick Netterlid tror att många kommer att stänga igen sina hamnar i augusti som en följd av de uteblivna gästerna.

– Vi visste att krisen skulle drabba oss också, men inte i den här utsträckni­ngen. Det är många som är hemma och har köpt mindre båtar för hemestern, men dessa kan man inte sova över i hamnar i, och genererar inte några intäkter, säger generalsek­reteraren.

” Det är ett tapp på 82 procent

Strömstads hamnansvar­ige är ändå hoppfull inför sommarens egentliga högsäsongs­veckor men medger ändå att det troligtvis inte blir någon större press på honom och hans tre sommararbe­tare.

– Vi brukar vara dubbelt så många. Ändå har vi haft tid att måla om sjöbodar och lite annat som vi inte hinner annars, säger David Nikkinen Gravander.

Av säkerhets- och trygghetss­käl är hamnarna skyldiga att ha en viss personalst­yrka för att ha kapacitete­n att ta hand om de inkommande båtarna.

– Det kan hända att de sommaranst­ällda ibland får gå hem tidigare men det går inte att spara in nämnvärt på det heller, menar Dick Netterlid.

 ??  ??
 ??  ?? ”Nu får svenskarna för första gången plats här uppe”, säger David Nikkinen Gravander medan han tittar ut över den, för årstiden, tomma gästhamnen i Strömstads centrum.
”Nu får svenskarna för första gången plats här uppe”, säger David Nikkinen Gravander medan han tittar ut över den, för årstiden, tomma gästhamnen i Strömstads centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden