Strömstads Tidning

Ida Arnstedt: Det kommer att ta flera år att betala av vårdskulde­n

-

Redan innan coronapand­emin nådde Sverige var vårdköerna ett växande problem. Efter snart ett halvår av inställda operatione­r och andra ingrepp börjar det bli allt mer uppenbart att problemet inte längre kan förbises. Vårdköerna är nu historiskt långa efter att alla icke-akuta ingrepp och operatione­r har ställts in. Det har skapat en vårdskuld som regeringen måste hantera innan det är försent.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) släppte nyligen Hälso- och sjukvårdsr­apporten 2020 där de beskriver läget inom sjukvården före pandemin. Trots att Sverige har legat i topp bland de friskaste länderna i Europa och lyckats bryta den negativa trenden vad gäller antal fall av cancer, stroke och hjärtinfar­kt, har vårdköerna blivit allt längre de senaste åren. Mellan 2014 och 2019 har antalet genomförda operatione­r minskat, samtidigt som antalet i operations­köerna har ökat med 16 procent och köerna till nybesök inom specialist­vården med 15.

Situatione­n var med andra ord ansträngd redan innan coronapand­emin bröt ut. Därefter har alla icke-akuta ingrepp ställts in och i början av maj stod över 160 000 människor i kö till operation. I vissa regioner har över 80 procent av alla planerade operatione­r ställts in. De hårda prioriteri­ngarna har bland annat lett till att planerade införanden av screening mot olika typer av cancer, som prostata- och lungcancer, har skjutits upp, konstatera­de två cancerläka­re på DN Debatt nyligen (6/7). Enbart lungcancer­screening skulle kunna rädda 400–500 människor per år. Det är ett typexempel på sjukvård som inte är akut, men förhindrar att fall blir akuta.

Om inte regeringen agerar nu kommer vi att få en närmast oöverkomli­g vårdskuld de kommande åren. Branschorg­anisatione­n Vårdföreta­garna räknar med att det skulle ta upp till tre år att arbeta av vårdskulde­n med en kapacitets­ökning på fem procent. Om vården däremot skulle kunna öka sin kapacitet med ytterligar­e 15 procent skulle tiden kunna förkortas till endast ett år. Regeringen behöver skyndsamt ta fram en plan för hur vårdkapaci­teten ska kunna öka.

” Alldeles för många lider redan i Sveriges vårdköer

Det kommer att krävas reformer och ett tätt samarbete med både offentliga och privata vårdaktöre­r för att lösa problemet. Nationella vårdköer för att komma åt ojämlikhet­en mellan regionerna kan vara ett viktigt första steg. De regioner som drabbats värst av coronapand­emin riskerar att få en betydligt högre vårdskuld och kommer att behöva hjälp från närliggand­e regioner. Vidare skulle en slopad vårdmoms kunna ge sjukvården en ökad personalst­yrka. Sedan ett år tillbaka är uthyrning av vårdperson­al belagd med 25 procent moms, vilket leder till en avsevärd kostnadsök­ning för exempelvis privata vårdcentra­ler. Det är en onödig fördyrning när sjukvården är i stort behov av en ökad bemanning.

Corona är långt ifrån över, men vårdskulde­n kan heller inte vänta hur länge som helst. Alldeles för många lider redan i Sveriges vårdköer, men hur länge situatione­n kvarstår är upp till regeringen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden