Strömstads Tidning

Kopparstöl­der ett högriskarb­ete: ”De lever farligt”

De omfattande kopparstöl­derna längs Bohusbanan ställer till stora problem för Trafikverk­et. Nu är arbetslag ute på nätterna för att motverka fler tillgrepp.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

När strömmen som inte förbrukats av tåget återgår till ledningen är det meningen att den ska gå i jordade kablar ner i marken. Men det är dessa som tjuvarna i stor utsträckni­ng stjäl. Därför finns risken att den överblivna strömmen slår gnistor längs syllar och räls.

– Om det då är torrt ute i markerna kan gräset lätt antändas. Med den senaste tidens värme och torka hade det kunnat bli världens bränder, säger Rose-Marie Fagerberg, tågklarera­re på Trafikverk­et.

I juni skedde fyra kopparstöl­der inom loppet av en vecka. Samtliga i närheten av Rabbalshed­e och Hällevadsh­olm. Tjuvarna verkar om nätterna när strömmen i regel är avstängd.

– De lever farligt. I ledningarn­a går det 16 000 volt och om strömmen är påkopplad skulle tjuvarna dö omedelbart. Det finns inga garantier för att elektricit­eten är avstängd under natten.

Från sen kväll till tidig morgon har Trafikverk­et arbetslag som är ute och rensar sly, utför underhålls­arbete på rälsen och återställe­r järnvägen efter tillgrepp.

– De spanar också efter personer som ser suspekta ut. Senast i natt såg de en skåpbil vid fyra olika tillfällen som cirkulerad­e vid rälsen.

Sedan två veckor tillbaka har det inte skett några stölder och ingen person har gripits. Dock har en skåpbil påträffats som var fullastad med koppar, det var efter att personer med pannlampor synts till.

– Det är svårt att motverka stölderna. Det vi gör är att ersätta den stulna kopparn med aluminium. Den är inte värd lika mycket, säger Rose-Marie Fagerberg.

Förutom kablarna som sitter på stolparna stjäl också tjuvarna ledningarn­a som hänger längs med rälsen. När det händer får tåget till slut ingen ström och stannar.

– De förstör allting. Det hänger kablar hit och dit och de går in i elskåp och härjar, det är tragiskt. För oss är det otroligt mycket jobb för att få det återställt.

Så fort Trafikverk­et upptäcker en stöld ställs tågen in för att återställn­ingsarbete­t ska kunna börja. Om det är långa sträckor som kopparn klippts av kan det innebära tågstopp en hel dag.

– Då får vi ersätta tågen med bussar och taxibilar och reparation­erna är kostsamma. Det handlar om otroliga summor, säger Rose-Marie Fagerberg.

” I ledningarn­a går det 16 000 volt och om strömmen är påkopplad skulle tjuvarna dö omedelbart

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? ”Det är tragiskt”, säger tågklarera­ren Rose-Marie Fagerberg om kopparstöl­derna.
Bild: Arvid Brandström ”Det är tragiskt”, säger tågklarera­ren Rose-Marie Fagerberg om kopparstöl­derna.
 ?? Bild: Arvid Brandström ?? När dessa ledningar är stulna slår överbliven ström gnistor mot grus och kringligga­nde vegetation i stället för att gå ner i marken.
Bild: Arvid Brandström När dessa ledningar är stulna slår överbliven ström gnistor mot grus och kringligga­nde vegetation i stället för att gå ner i marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden