Strömstads Tidning

TBE ökar kraftigt – men vaccinatio­nerna minskar

Bohuslän är ett av de områden med flest TBE-fall per invånare. Trots det väljer färre bohuslänin­gar att vaccinera sig.

- Philippe Boström phibos@bohuslanin­gen.se

– Försäljnin­gen av TBE-vaccin har minskat med 50 procent i Västra Götaland, säger Ulrika Goossens, informatio­nsansvarig på Pfizer läkemedel.

Den milda vintern kan göra att det blir rekordmång­a fall av TBE i år, varnar smittskydd­släkaren Peter Nolskog vid Västra Götalandsr­egionen. Han ser allvarligt på att allt färre vaccinerar sig mot smittan.

– Vi har redan en ansträngd sjukvård till följd av coronasmit­tan och vi behöver inte fler allvarliga TBEfall som kräver intensivvå­rd, säger Peter Nolskog, smittskydd­släkare vid Västra Götalandsr­egionen.

Att smittas av TBE kan leda till hjärnhinne­inflammati­on som inte går att behandla och kan orsaka ett långvarigt och komplicera­t sjukdomsfö­rlopp, vilket kräver stora sjukvårdsr­esurser. Den som insjuknar får i regel influensal­iknande symtom med hög feber och kramper. Man blir ofta sjuk i flera veckor och i värsta fall kan man dö eller bli förlamad för livet efter att ha haft sjukdomen.

– Det är en mycket allvarlig sjukdom. En del blir handikappa­de för livet och hamnar i rullstol efter att ha varit sjuka, säger Peter Nolskog.

Antalet fall av smittan som överförs av fästingar har ökat från 20 per år 2016 till cirka 60 per år (2017 och 2018) i Västra Götalandsr­egionen. De områden flest personer har blivit fästingbit­na och smittade av TBE är Bohuslän.

– Värst drabbade är Lysekil, Orust och Uddevalla men även området kring Götaälvdal­en såsom Lilla Edet, säger Peter Nolskog, som lägger till att man har fall i alla Bohusläns kommuner förutom Tjörn och Strömstad.

Varje år brukar cirka 200 fall av TBE anmälas i hela landet. Förra året anmäldes 63 fall i Västra Götalandsr­egionen, som är den region i Sverige där smittan ökar snabbast. Smittan ökar från midsommar och framåt och i år förväntas antalet landa på något liknande, enligt Peter Nolskog.

– Hittills har vi fått in åtta fall av TBE, det är samma nivå som förra året vid den här tiden, säger han.

Det tar ofta flera veckor innan smittade upptäcker att de blivit smittade och söker vård sent i sjukdomsfö­rloppet. De flesta som drabbats av TBE kommer därför in i juli, augusti och september.

Till skillnad från borrelia som man kan behandla med antibiotik­a är det enda sättet att skydda sig mot TBE att vaccinera sig, men de som har vaccinerat sig en gång är inte fullt skyddade, förklarar Peter

Nolskog. För att vara skyddad krävs flera doser av vaccin och det är därför få som är fullvaccin­erade.

– Det räcker inte med att man tog en spruta för 15 år sedan. En person under 50 år skall ta två sprutor med några års mellanrum och är man över 50 år skall man ta tre sprutor med några års mellanrum, säger Peter Nolskog.

Pfizer läkemedel står för 70 procent av försäljnin­gen av TBE-vaccinet på den svenska marknaden och säger att man sett en kraftig minskning på efterfråga­n under coronapand­emin.

– Efterfråga­n gick ner rejält under våren. Försäljnin­gen av TBE vaccin har minskat med 50 procent i Västra Götaland, säger Ulrika Goossens som är kommunikat­ionsansvar­ig på Pfizer.

Vilket enligt Ulrika Goossens är oroande eftersom TBE inte kan behandlas med antibiotik­a.

– Det finns inget botemedel mot TBE utan det är bara vaccin som skyddar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden