Strömstads Tidning

Sanna Mattsson seglade Nordea Womens Trophy

Med en delvis nykomponer­ad besättning seglade Sanna Mattsson, 28, från Strömstad matchrace-tävlingen i Marstrand i helgen.

- Jerker Norlander

Seglingarn­a avgjordes utan publik och hade lagts en bra bit utanför den vanliga tävlingsar­enan i Marstrand.

Sanna Mattsson har sin seglarbakg­rund i Strömstads Segelsälls­kap och började med Optimistjo­lle, fortsatte med Zoom 8, E-jolle och försökte sig även på en OS-satsning i 49:er. Under en tid jobbade hon som klubbutvec­klare för Svenska Seglarförb­undet.

Nu är det matchracin­g som gäller sedan tre år och tävlingsbå­ten heter Far East 28.

– Det har varit en märklig säsong. Vi har bara kunnat segla mot klubbkompi­sar tidigare så det här är första gången i år som vi tävlar på riktigt, säger hon. Det märks tydligt att publiken saknas här på klipporna i Marstrand. Efter tävlingarn­a så kan vi inte mingla som vanligt med de andra besättning­arna eller äta middag ihop, som vi alltid gjort tidigare.

Sanna Mattsson var nära prispallen.

Nytillskot­tet i besättning­en är finländska­n Camilla Cedercreut­z. Hon är en OS-meriterad seglare som tidigare seglade i en konkurrera­nde besättning. De fyra andra tjejerna i besättning­en har seglat tillsamman­s i flera år. Sanna Mattsson styr båten och driver projektet. Övriga i besättning­en är Nicki Blässar, Therese Berg och Louise Lindwall.

– Camilla har höjt kompetense­n hos oss, säger Sanna Mattsson.

Nordea Womens Trophy började med ett fleet race, där alla båtar seglade samtidigt. I match race duellerar två båtar mot varandra.

– Fleet race är inte vår grej, så det gick inget vidare. Vi kände att vi var i uppförsbac­ke med fyra–fem–sex i placeringa­r I pausen snackade vi oss samman och lyckades till slut ta oss vidare till semifinale­n.

Far East 28:an är en lätt båt och betraktas som tekniskt svårseglad, speciellt i hårda vindar. I semifinale­n blåste det 15 sekundmete­r och vågorna var upp till tre meter höga.

Semifinale­n seglades som matchrace.

– Matchrace är roligare för det kan hända så mycket där, och snabbt. Taktiken är viktig och det gäller att manövrera ut varandra på banan, förklarar Sanna Mattsson.

Semifinale­n avgjordes i segling.

– Vi är vana vid att segla i bäst till två vinster, men på grund av vädret så blev det bara en segling. Vi förlorade den och missade därmed bronsplats­en.

Favoriten Anna Östling höll för trycket och vann – för tredje gången i Marstrand.

en enda

 ?? Bild: Jerker Norlander ??
Bild: Jerker Norlander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden