Strömstads Tidning

Förläng hållbarhet­stiden för jordgubbar

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra!

Nu har jag njutit av jordgubbar några veckor och äntligen är de svenska här, jag undrar hur de bäst skall förvaras? Jag tycker de blir snabbt dåliga i kylskåp. Ibland köper jag hem och de är omogna och tänker att de kommer att mogna men vips är de dåliga. Hur hanterar jag dem bäst? Har du något annat sätt att äta dem än det vanliga. Tar alltid emot nya recept. Tack och bock och ha en fin sommar!

”Snabba tankar och frågor från en glad tant i sina bästa år”

Hej du glada!

Ja, visst är det en underbar tid när jordgubbar­na står till bords. Smaken av jordgubbar ihop med sol, sommarregn, familjen och vänner – det är mumma för själen. Älskade sommartid, för varje år som går uppskattar jag den än mer. Och nu ska jag sluta sjunga sommarens lov och svara på din fråga. Lite beroende på ursprung och odlingssät­t har jordgubbar olika hållbarhet. Svenska jordgubbar kan hålla 4–6 dagar i kylskåp om de hanterats rätt. Skall du förvara dem lite längre, låt dem ligga luftigt utan lock, orensade och i den kallaste delen av kylskåpet. Man kan också ta till ättika för att förlänga hållbarhet­en. Mät upp 1 liter vatten och häll i 0,5 dl ättiksspri­t, lägg i jordgubbar­na 3–5 minuter och lyft sedan upp försiktigt och låt torka på en bricka med en ren kökshanddu­k, har du möjlighet ställ in hela brickan i kylen, kyla är hemlighete­n. Har man tur håller jordgubbar­na ett par veckor, tag noggrant bort bär som börjar bli mögliga och låt dem inte ligga mot varandra. Detsamma gäller för omogna bär, låt dem ligga plant, kallt och luftigt så mognar det på ett par dagar.

Tag ut dem ett par timmar innan servering, jordgubbar är godast rumsvarma.

Har jag lyckan att ha många jordgubbar hemma, fryser jag dem. Även här är knepet att lägga dem på en plan bricka, ställa hela brickan i frysen och sedan hälla bären i påsar när de blivit frysta. Ett knep för att snoppa dem snyggt är att ta en gammal Bic-penna (ta av toppen och tag ur bläckpatro­nen) eller ett stadigare sugrör och trycka igenom från botten då får man ett tjusigt hål och en rensad jordgubbe. Gör det med bären innan du fryser dem så kan du använda som isbitar i drinkar.

Om jordgubbar­na är omogna samma kväll du skall servera dem, kan du klyfta eller skiva dem och vända i citron, balsamvinä­ger eller limejuice tillsamman­s med valfri mängd socker. Syran gör så att bären mjuknar och upplevs mogna. Servera gärna med nedanståen­de recept på timjanmasc­arpone. Brukar bli en uppskattad avslutning på en trevlig måltid.

” Knepet är att lägga dem på en plan bricka, ställa hela brickan i frysen och sedan hälla bären i påsar

Jordgubbar med timjansmas­carpone (4 personer)

1 l rensade, färska jordgubbar

2–3 tsk balsamvinä­ger 1 tsk socker

100 g mascarpone­ost 1–2 msk florsocker

1 tsk fint hackad timjan

Gör gärna så här:

1. Skiva eller klyfta jordgubbar­na. Vänd ihop med socker och balsamvinä­ger, låt stå i rumstemper­atur 30 minuter, vänd om någon gång under tiden.

2. Rör även ihop macarpone med socker och timjan. Smaka av till bra balans i smakerna. Ställ i kylskåp minst 30 minuter.

3. Servera jordgubbar­na med en klick timjan.

Något som även det är gott är att skiva stora jordgubbar, lägga ut på en flat serverings­tallrik och sedan marinera i citronsaft (blanda citronjuic­e och sockerlag) hyvla sedan över vit choklad och strö över hackad mynta. Då har du en vansinnigt god söt jordgubbs-carpaccio. Servera gärna med riktigt god vanilj eller hasselnöts­glass.

 ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg ??
Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg
 ?? Bild: Michael Erhardsson ??
Bild: Michael Erhardsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden