Strömstads Tidning

Gunilla Håkansson: Strömstad ett föredöme under pandemin

-

Statsminis­ter Stefan Löfven valde att prata med undersköte­rskan Synöve Bråthen från Strömstad i ett videomöte i förra veckan. Tanken var att han skulle lära sig något om varför Strömstad klarat sig så bra under pandemin, särskilt inom äldreomsor­gen, där man i skrivande stund fortfarand­e inte haft ett enda fall. I Strömstad har man totalt haft färre fall (omräknat per 10 000 invånare) än någon annan kommun i Västra Götalands region.

Vad har då kommunen gjort rätt? Det är ju inget snack om att Strömstads kommun har kunnat dra nytta av att smittan började i andra delar av landet och kommunens vårdinrätt­ningar och äldreboend­en på så sätt fick flera veckor frist innan det blev någon allmän smittsprid­ning. Kanske har man också på ett sätt haft nytta av den förhatliga stängninge­n av norska gränsen också. I Malmö och södra Skåne var effekten av danskarnas stängning av gränsen påtagligt mer till fördel för skåningarn­a än danskarna. Smittsprid­ningen stannade av betydligt snabbare i Malmö än i Köpenhamn efter att gränsen från danskt håll slog igen.

Då kan Strömstad fortsatt hålla den fantastisk­a nollan när det gäller antal döda

Synöve Bråthen vittnar om att man har använt fristen väl i Strömstads kommun. Inte minst hann kommunen skaffa fram bra skyddsutru­stning åt personal vilket är en absolut förutsättn­ing för att han en chans att minska smittsprid­ning så klart. Men även utbildning. Att alla anställda har utbildning i basala hygienruti­ner är inte så självklart som vi lekmän kanske trott inom äldreomsor­g och andra former av vårdboende och LSS-hem. Det har blivit skrämmande klart under pandemin. Inom vissa kommuner har också anställda hetsats in till jobbet av sina chefer, trots att de uppvisat förkylning­ssymptom. Det visar ju att även chefer saknar eller ignorerar kunskap. Och katastrofe­n har i många fall kommit tre veckor senare, med ett stort antal döda bland de mest utsatta. Även i Strömstad är utbildning­snivån lägre än man kunde önska inom till exempel hemtjänste­n.

Men jag tror också att invånarnas vilja att hjälpa till spelar stor roll. Vi ser skräckexem­pel runt om i världen där smittan tar fart igen för att samhällen öppnas upp för snabbt. I Sverige har ju myndighete­rna som bekant valt att lita på att befolkning­en förstår vikten av inte samlas tätt inpå varandra. Låt oss nu inte glömma att vi alla, var och en har ett eget ansvar. Fortsätt att hålla avstånd och agera klokt även i semesterti­d. Då kan Strömstad fortsätta att vara bäst i coronaklas­sen och hålla den fantastisk­a nollan när det gäller antal döda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden