Strömstads Tidning

Underlätta bostadsbyg­gande på landsbygde­n

-

En framåtsträ­vande och attraktiv kommun känneteckn­as av möjlighet till boende i skilda former. En del unga familjer har en dröm om boende på landsbygde­n med möjlighet till lite större tomt än vad som ofta är möjligt i tätorten. En del vill kombinera sitt boende med möjlighet till odling, djurhållni­ng eller med en verksamhet­slokal för att kunna driva sitt företag.

Tyvärr förblir för många i Strömstads kommun detta just drömmar, inte på grund av hindrande lagstiftni­ng utan av begränsand­e lokal praxis.

Centerpart­iet vill ändra på detta. Därför lämnades i mars 2019 en motion till kommunfull­mäktige med förslag om förenkling­ar då det gäller möjlighet till bostadsbyg­gande på landsbygde­n. Motionen föreslår bland annat att den nuvarande praxis som kräver detaljplan vid skapande av mer än tre sammanhäng­ande tomter bör luckras upp.

Vid kommunfull­mäktiges sammanträd­e den 16 juni i år behandlade­s motionen med förslag om avslag. Ledamötern­a från sju av fullmäktig­es nio partier röstade också för avslag. Dessvärre hade åtminstone två ledamöter, som från talarstole­n stödde avslagsför­slaget, fullständi­gt missuppfat­tat motionens mening. En ledamot blandade samman kommunens praxis med miljöbalke­ns regelverk medan en annan ledamot hävdade att motionen skulle stimulera deltidsboe­nde, då det i realiteten är precis tvärt om.

Lyckligtvi­s ser man från centralt håll behovet av regelfören­klingar då det gäller byggande utanför detaljplan. Regeringen har därför inom ramen för januariöve­renskommel­sen nu tillsatt en utredning med direktiv att föreslå förenkling­ar.

Desto märkligare är det att en majoritet av partierna i Strömstads kommunfull­mäktige genom beslutet den 16 juni medverkar till att krossa kreativa människors drömmar om ett boende på landsbygde­n. morgan Gutke (c) ledamot, miljö- och byggnämnde­n rikard hermansson (c) ersättare, miljö- och byggnämnde­n anna-lena carlsson (c) ledamot, kommunfull­mäktige tore lomgård (c) ledamot, kommunfull­mäktige

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Anders Ekström, KD, deltar i debatten om kommunens köp av sjukhusfas­tigheten Pilen 5.
Bild: Jakob Simonson Anders Ekström, KD, deltar i debatten om kommunens köp av sjukhusfas­tigheten Pilen 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden