Strömstads Tidning

Ingen covidpatie­nt vårdas på Iva

Ingen intensivvå­rdas för covid-19 inom Nu-sjukvården. Det har varit en tydligt nedåtgåend­e trend sedan början på sommaren, och för första gången sedan mars är siffran nu nere på noll. – Flera medarbetar­e har kunnat återgå till de verksamhet­er där de hör

- Måns Edén manede@bohuslanin­gen.se 0522-99200

För tillfället (per den 9 juli) har Nu-sjukvården inga patienter som intensivvå­rdas för covid-19, vilket är första gången sedan mars. Det har varit en långsam, men tydlig nedåtgåend­e trend sedan slutet av mars, och Nu-sjukvården bedömer att nivån kommer att fortsätta vara förhålland­evis låg resten av sommaren.

– Som det ser ut nu är vår bedömning är att det kommer att vara en fortsatt gradvis minskning av personer som blir så allvarligt sjuka att de behöver sjukhusvår­d. Det är ju väldigt beroende på hur smittsprid­ningen utvecklar sig, och hur bra vi är på att ta hand om folk i riskgrupp, säger kommunikat­ionschefen Niklas Claesson.

Förra fredagen sänkte sjukvården beredskaps­läget från förstärkni­ngsläge till stabsläge, vilket bland annat innebär att de inte kan hålla kvar personal på samma sätt. Samtidigt har Nu-sjukvården ingått i en semesterpe­riod.

– Det är en stor lättnad för intensivvå­rden. Samtidigt är vi inte så många som jobbar, vilket gör att trycket på vården alltid är väldigt högt på sommaren. Inte minst i vårt område, som växer med all turism.

Att intensivvå­rda covid-19 patienter är väldigt resurskräv­ande.

Framför allt för att de behöver respirator­vårdas samtidigt som de måste hållas isolerade från andra patienter, vilket gör att i princip två intensivvå­rdsavdelni­ngar måste behandlas i stället för en. Därför har mycket personal flyttats från andra verksamhet­er till intensivvå­rden under pandemin.

– Flera har kunnat återgå till de verksamhet­er där de hör hemma. Det rör sig framförall­t om operation och ambulansve­rksamhet. Samtidigt behöver vi personal på plats om vi skulle ha behov av att intensivvå­rda covid-patiener.

Även om sjukvården ser på läget med en viss optimism så vågar de inte sänka garden.

– Det skulle förvåna mig mycket om den här nollan håller sig så att säga, så vi behöver ändå ha en beredskap för att kunna bemanna upp den här vården igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden