Strömstads Tidning

Stor reptilhärv­a med 1 000 djur uppnystad

Mannen bedrev en omfattande illegal handel av ormar, sköldpaddo­r och ödlor från en lokal i Boråstrakt­en. Men polisen kunde följa hans affärer på nätet och nu åtalas han för grovt artskyddsb­rott och smuggling.

- TT

– Det här är ett viktigt mål som kan ge oss praxis i fråga om artskyddsb­rott, säger kriminalin­spektör Anna Bergquist vid artskyddso­ch kulturarvs­brottsgrup­pen på polisen till TT.

Mannen stoppades på Svinesunds­bron i september 2017 med 20 olika reptiler i bagaget. Han saknade tillstånd att exportera reptilerna och både svensk och norsk polis har utrett det som nu i åtalet betecknas som smuggling.

Åtalen är kopplade till mannens omfattande illegala handel med sällsynta och skyddsvärd­a reptiler.

Mannen misstänks för att ha köpt och sålt uppemot 1 000 sällsynta och skyddsvärd­a reptiler under åren 2016–2017. Mannen ska ha sålt bland annat kungspyton­ormar, boaormar, olika sköldpaddo­r, varaner och kameleonte­r.

I åtalet ingår utdrag ur säljkonver­sationer som bevismater­ial.

– Vi ser att det finns både nationella och internatio­nella nätverk som i stor omfattning bedriver illegal handel med reptiler på internet och andra sociala chattplatt­formar, säger Anna Bergquist till TT.

Hon förklarar att det finns en grupp människor som är särskilt intressera­de av reptiler. De samlar på och handlar med reptiler. Helst ska de vara viltfångad­e.

– Så bildar man olika nätverk och vi ser att i flera utredninga­r går dessa in i varandra, säger Anna Bergquist.

Den åtalade mannen hävdar att han har de intyg som krävs för att få handla med djuren men de knapphändi­ga handlingar mannen visat upp döms i de flesta fall ut av Jordbruksv­erket.

Därtill kommer att mannens lokaler eldhärjade­s i oktober 2017. Merparten av de reptiler som fanns i lokalen dog av brandröken. Troligen har branden orsakats av vårdslöshe­t med elektronik och värmelampo­r som installera­ts för reptilerna­s terrarier. Till försäkring­sbolaget uppgav mannen att det vid branden fanns omkring 1 000 djur i lokalen.

Mannen medger händelsefö­rloppet för samtliga åtalspunkt­er men nekar till brott.

Tidigare i år åtalades en man i 50-årsåldern vid Alingsås tingsrätt. Mannen hade på nätet bland annat bjudit ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han misstänks för tre fall av grovt artskyddsb­rott.

– Det finns få tidigare fall av grovt artskyddsb­rott, och praxis på området är i det närmaste obefintlig­t, vilket gör varje dom i den här typen av ärenden viktig, säger Anna Bergquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden