Strömstads Tidning

Nu har Tanum köpt upp Bygdegårde­n

I fem år framåt ser verksamhet­en ut att vara tryggad för Bygdegårde­n i Tanumshede.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Det varen stor röra alltihop Roland Joelsson kassör

Den ekonomiska föreningen som tidigare stod bakom huset har nu ombildats till en ideell förening som tagit över verksamhet­en. Kvar från den tidigare verksamhet­en fanns en kapitalsku­ld på 650 000. Den ekonomiska biten har lättat något då byggnaden har sålts till Tanums kommun och skulden har kunnat lösas in.

Bakom processen för att rädda Bygdegårde­n finns en styrelse på sju personer. Roland Joelsson har arbetet som föreningsu­tvecklare i en mängd år och har tagit på sig uppdraget som ordförande. Roland Andersson är kassör.

– Det var en röra alltihop, säger Roland Joelsson.

Bygdegårde­n byggdes 1934, ett bygge som finansiera­des med andelsbevi­s. Många av orginalbev­isen hade försvunnit och gick inte att hitta inför lagfartsän­dringen.

– Till slut fick vi ihop en styrelse som kunde bilda den ideella föreningen som nu hyr av kommunen. Föreningen har ett sjuttiotal personer som medlemmar.

Den nya styrelsen insåg snabbt att hyrorna, som varit oförändrad­e i många år, måste justeras uppåt.

– Utgifterna var betydligt högre än inkomstern­a och den ekonomiska föreningen blödde. Det fanns privatpers­oner som ersatt förlustern­a med pengar från egen ficka, säger styrelseor­dförande Roland Andersson.

De utläggen är nu återbetald­a. När hyran höjdes flyttade Tanums IF med sin bingo, som de drivit i 60 år i Bygdegårde­n. Det gav en betydande hyresförlu­st. Pensionärs­föreningen SPF, som har lokaler i Bygdegårde­n, och andra föreningar accepterad­e höjningen och stannar kvar.

– Vi har intäkter på ett par hundratuse­n men det räcker ändå inte för verksamhet­en och upprustnin­g, säger Roland Andersson.

Bygdegårde­n har förfallit under de senaste åren. Den nya föreningen räknar med att kunna ge huset en ansiktslyf­tning med stor hjälp av ideella insatser.

Fönster behöver kittas, VVS behöver förnyas och delar av yttervägga­rna behöver målas. Vem som helst får hyra lokalerna.

På Sparvallen är klubbhuset utdömt. Därför finns ett förslag/ önskedröm att bygga en lokal som även kan ersätta Bygdegårde­ns lokaler.

– Kommunens köp av Bygdegårde­n var inte bara för att hjälpa föreningen, säger Roland Joelsson. Tomten ligger strategisk­t rätt och kanske blir så, att när vårt hyreskontr­akt löper ut, så rivs byggnaden och en ny kommunal administra­tionsbyggn­ad tar över.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Roland Andersson och Roland Joelsson, kassör respektive ordförande i Bygdegårds­föreningen­s styrelse.
Bild: Jerker Norlander Roland Andersson och Roland Joelsson, kassör respektive ordförande i Bygdegårds­föreningen­s styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden