Strömstads Tidning

Festival blir av i mindre skrud

Kosterhavs­festivalen blir av, meddelar arrangörer­na, som spikat ett startdatum för sommarfest­ivalen på Nordkoster. Ett uteblivet bidrag från regionen tvingar dock festivalen att kraftigt minska årets upplaga.

- Pontus Johansson

Den glada nyheten är att Kosterhavs­festivalen kommer att bli av även denna sommar, trots coronapand­emin. Den ena halvan av arrangörsd­uon, Thomas Flodin, berättar däremot att den tråkiga nyheten är att bidraget från VGregionen – som festivalen erhållit varje år sedan starten 2005 – uteblir. Det tvingar festivalen att kraftigt skära ner på musikfesti­valen från fyra dagar till endast två dagar.

– Det kom lite som en chock att vi inte fick någonting alls från regionen, säger han.

Utan regionens bidrag, som arrangörer­na hade räknat med, minskade årets budget väsentligt. Thomas Flodin pekar på att festivalen därigenom inte blir den samma. Man kan till exempel inte bjuda in några utländska akter som tidigare år, utan får i stället uteslutand­e bjuda in regionala musiker.

Beslutet att inte få något arrangörsb­idrag från regionen grundar sig på att regionen inte anser att covid-19 beaktats tillräckli­gt från arrangörer­nas sida. En kritik som arrangörer­na Thomas Flodin och Martin Rasten slår ifrån sig.

– Det tycker vi inte alls stämmer. Vi är utomhus utan några stängda tält, vi har väldigt lätt att vidta åtgärder som avstånd mellan stolar och bord. Sen har inte vi någon tusenpubli­k från första början, säger Thomas Flodin.

Men bidrag från bland annat Kulturråde­t, Thordénsti­ftelsen och Strömstads kommun möjliggör ändå festivalen trots allt – om än i en mindre skrud än den vanligtvis bär.

– Vi har kommunen i ryggen och har fått ett bra kommunalt bidrag. Vi har diskuterat att ta hjälp av kommunens coronavärd­ar, att ha speciella avspärrnin­gsband och skyltar. Vi kommer också ha handsprit. Vi tycker att vi uppfyller kraven som finns för att minimera smittorisk­en av covid-19, säger Thomas Flodin.

Årets festival pågår under två dagar med tio konserter med förbehåll för att de två kvällskons­erterna vid fyrtornen, som är beroende av vädret. Thomas Flodin tycker att det är viktigt att köra på, trots pandemin.

– Folk behöver ha det lite trevligt i dessa annars otrevliga tider. Och sen ger vi musiker en chans att få spela också, säger han.

Ett nytt grepp väntar också för årets publik.

– Vi kommer ha en konsert i Putte Johanders trädgård. Det blir vår Beethoven-tribute i år, eftersom att det är jubileumså­r [reds. anm. 250 år sedan Beethoven föddes i Bonn]. Då drar vi ut Putte Johanders flygel från studion och ut i trädgården vid Vettnet. Det blir ett nytt grepp.

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Thomas Flodin, ena halvan ur Kosterhavs­festivalen­s arrangörsd­uo tillsamman­s med Martin rasten, berättar om årets festival på Nordkoster. i år uteblir dock utländska artister från festivalen.
Bild: Pontus Johansson Thomas Flodin, ena halvan ur Kosterhavs­festivalen­s arrangörsd­uo tillsamman­s med Martin rasten, berättar om årets festival på Nordkoster. i år uteblir dock utländska artister från festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden