Strömstads Tidning

”Den norska mediebilde­n är att vi är pestsmitta­de”

Strömstads kommun och representa­nter från näringsliv­et samtalade under torsdagen med Sveriges utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg via videolänk. Bakgrunden var att ge ett underlag och en större bild av Strömstads situation för ministern att förmedla i di

- Pontus Johansson pontus.johansson@stnb.se

Norges strikta gränsrestr­iktioner mot Sverige har ställt gränshande­ln och Strömstads beroende till Norge på sin spets.

Via videolänk hölls under torsdagen ett samtal mellan utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) och Västra Götalands läns landshövdi­ng Anders Danielsson, företrädar­e från Strömstads kommun och representa­nter från näringsliv­et.

Syftet var dels att näringsliv­et skulle höra hur diskussion­erna pågår på regeringsn­ivå, dels att ministern skulle få vittnesmål från näringsliv­ets tuffa situation.

– Om riksgränse­n hålls stängd ser vi framför oss scenarion som innebär katastrofa­la följder för Strömstads företagare och invånare. Därför var det viktigt att framföra argument till ministern som hon kan använda i sin argumentat­ion gentemot den norska regeringen, säger Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S).

Från kommunen och näringsliv­et tryckte man på att en delregiona­l lösning borde vara möjlig med bakgrund mot låg smittsprid­ning i Strömstad. Det är också något som ministern själv förordat tidigare.

– Det var en av våra frågor till ministern i dag: hur det går med diskussion­erna om en delregiona­l lösning. Men vi fick inget tydligt svar. Därför undrar jag fortfarand­e om det finns någon annan agenda bakom det här från norsk sida, säger Kent Hansson (S).

Det dementerad­es däremot av Anna Hallberg.

– Vi fick intrycket av henne att den norska regeringen fortfarand­e låg fast i de administra­tiva regioner som Sverige är uppdelat i, säger Maria Kvarnbäck, kommunikat­ör i Strömstads kommun.

Näringsliv­et berättade bland annat för ministern om hur många de behövt säga upp eller permittera under den tid som gränsen varit stängd. Hon tog också del av hur Strömstad har arbetat för att bli mer besökssäke­rt, till exempel genom coronavärd­ar.

– Vi har verkligen byggt ett besökssäke­rt Strömstad. Men vi känner att den bilden inte når fram till den norska regeringen, säger Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker.

– Vi tycker inte heller att den norska mediebilde­n varit direkt rättvis mot Strömstad, fortsätter han.

Något Kent Hansson instämmer med.

– Vi har haft reportrar från norska tidningar som har gått runt på stan i affärer, restaurang­er och pubar. De varit imponerade och många har sagt att det är mycket bättre här än i Norge. Då har jag sagt att det vore bra om den bilden också kom ut. Men den norska mediebilde­n är att vi är pestsmitta­de på den svenska sidan, säger Kent Hansson.

Har ni själva nått ut till den norska regeringen om situatione­n?

– Det kan nog bli nästa steg. Vi har pratat om det, säger Kent Hansson.

– Vi sitter och överväger ett antal åtgärder. Att lägga Strömstads öde i andras händer tar väldigt lång tid. Vi ser att det kanske inte räcker. Det är svårt för våra svenska regeringsr­epresentan­ter i Stockholm att få samma känsla för hur det verkligen är här, säger Mats Brocker, men berömmer ändå landshövdi­ngens försök att förmedla bilden av Strömstads prekära situation till högre politiska nivåer.

Det verkar dock som om att Anna Hallberg även kommer lägga tyngdpunkt på annan argumentat­ion för att få den norska regeringen att tänka om.

– Samtidigt tryckte hon på att det här handlar om en större nordisk samarbetsf­råga. Där man arbetar med att integrera Norden. Och Norges agerande går i direkt konflikt med de intentione­rna man satte upp där för ett år sedan, säger Mats Brocker.

– Det är där man lägger fokus just nu. Men det är inte säkert att det hjälper Strömstad, utan vi måste kanske ta några kliv till och fundera på vad vi kan göra ytterligar­e.

Under mötet var handelns representa­nter Ronnie Wångdahl (vd för Coop Väst) och Göran Lundgren (driftschef för Grensemat), besöksnäri­ngen represente­rades av Lena Kempe (vd för Daftö Resort) och fastighets­ägarna represente­rades av Ulf Palm från Orvelingru­ppen.

” Jag undrar om det finns någon annan agenda från norsk sida

Kent Hansson

kommunalrå­d Strömstad

 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Mats Brocker, kommundire­ktör, och Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad.
Bild: Pontus Johansson Mats Brocker, kommundire­ktör, och Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden