Strömstads Tidning

Därför har byggarbete­t av småbåtsham­nen dröjt

Efter 15 år finns fortfarand­e ingen färdig plan för bygget av småbåtsham­nen i Starekilen.

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se

I Strömstads kommun står hundratals båtägare i kö för att få en egen båtplats. Kommunen har länge planerat att lösa problemet genom att bygga nya båtplatser i Starekilen, tre kilometer söder om Strömstad. Trots den långa kön finns fortfarand­e ingen färdig detaljplan.

– Ja, det har hållit på jättelänge. Jag är osäker på exakt när det startades. Jag minns att när jag började 2005 fanns det redan diskussion­er om att bygga bryggor där, så minst 15 år, säger Elin Solvang, plan- och byggchef för projektet.

Kommunen har inlöst flera fastighets­tomter längs vattnet, väster om vägen. Tanken är att riva husen och anlägga en parkerings­plats för båtägarna. Det ena huset köptes så tidigt som 2006, men är fortfarand­e inte rivet.

Förseninga­rna med hela projektet beror på flera faktorer, bland annat att det har gjorts många utredninga­r, menar Elin Solvang.

– Det har gjorts flera utredninga­r i vattnet för att titta på marinbiolo­gin, alltså vad som händer om vi till exempel tar bort ålgräs. Vi började på det maximala alternativ­et när det kommer till hur många båtplatser vi skulle kunna bygga. Sedan har vi skalat bort efter vad utredninga­rna har kommit fram till. Nu håller vi på att sammanstäl­la vårt kunskapsun­derlag för att ta fram för många bryggor vi kan ha, säger Elin Solvang.

Elin Solvang kan varken svara på när bygget kommer att dra igång eller hur många båtplatser det kommer att rör sig om.

– Det vet vi inte än, men jag tippar på att det kommer ta minst ett år innan vi kan börja bygga. Vi hoppas att vi under hösten kan utveckla detaljplan­en, säger Elin Solvang.

En annan anledning till att projektet är försenat är att vattnet i Starekilen inte bara ägs av kommunen.

– Den norra delen äger kommunen och den andra delen äger Lagunens camping i Strömstad. Det är inte så att vi har varit oense, utan det har helt enkelt varit dålig tajming. När en av oss är redo att köra igång har den andra haft andra projekt som behöver prioritera­s, säger Elin Solvang.

Enligt henne krävs det att kommunen och Lagunens camping samarbetar.

– Det beror på att det är samma vatten. Vattnet inne i viken rör på sig och om vi bygger på ett ställe kommer det att påverka den marina miljön i resten av viken, säger Elin Solvang.

 ?? Bild: Ebba Raij ?? Det här är ett av husen som kommunen har köpt för att riva och skapa parkerings­platser. I dag står huset tomt och förfallet.
Bild: Ebba Raij Det här är ett av husen som kommunen har köpt för att riva och skapa parkerings­platser. I dag står huset tomt och förfallet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden