Strömstads Tidning

Många söker – men få blir poliser

Rekordmång­a söker sig till polisutbil­dningen. Hittills i år har drygt 18 400 ansökninga­r inkommit till Rekryterin­gsmyndighe­ten. Men inte ens hälften är behöriga och än färre tar sig vidare för prövning.

- Mari-Louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Självklart är det viktigt att ha god fysik så att man håller över tid

Landets poliser har som mål att bli fler fram till 2024. Statliga extraresur­ser har skjutits till för nyrekryter­ingar och höjda löner. Nu visar Rekryterin­gsmyndighe­tens siffror att intresset för yrket har skjutit i höjden sedan årsskiftet.

Myndighete­n har hittills i år tagit emot drygt 18 400 ansökninga­r. Aldrig tidigare har intresset varit så stort.

– Otroligt glädjande. Jag vill verkligen uppmuntra alla som någon gång tänkt tanken att bli polis att söka. Det finns fortfarand­e utbildning­splatser kvar och även om kraven är tuffa kan man i vart fall ge det en chans, säger Lars Eckerdal, polisområd­eschef i Fyrbodal.

De flesta sökande är mellan 18 och 24 år. En annan stor åldersgrup­p är de mellan 25 och 29 år.

Övre åldersgrän­s finns inte och varje år finns alltid ett mindre antal sökande som fyllt 50 år.

– Självklart är det viktigt att ha god fysik så att man håller över tid för ett yrke som ofta är fysiskt tungt. Är man tränad och håller igång klarar man också oftast de fysiska testen. Men minst lika viktigt är att vara väl grundad som person – att man är lugn, trygg, har väldigt stort rättspatos, tålamod och stor acceptans för att människor är olika och inte alltid beter sig som förväntat eller som man bör, säger Lars Eckerdal.

Av de som är behöriga, i år hittills fyra av tio, är det också under psykologsa­mtalen som många faller bort. Endast en av fem behöriga godkänns i alla testmoment, vilket är ett krav för att påbörja utbildning­en.

– Att sänka kraven är ingen bra lösning. De är rimliga och det är viktigt att testen utförs på ett seriöst vis eftersom alla vill ha så bra poliser som möjligt. Ett tips för att höja sin kompetens är att jobba några år efter gymnasiet med något där man träffar många människor för att få livserfare­nhet i kombinatio­n med någon form av studier som beteendeve­tenskap eller kriminolog­i, säger Lars Eckerdal.

Polisorgan­isationen strävar efter en personalst­ruktur som speglar hur övriga samhället ser ut. Även om intresset för yrket ökar bland kvinnor är det en bit kvar till en hälften-hälftenför­delning.

– Sedan jobbar vi med att uppnå en bredare bas av människor eftersom det finns ickebinära med annan könstillhö­righet än man eller kvinna. Vi är också alldeles för få med annat etniskt ursprung än svenskt. Det behövs också fler poliser som talar andra språk och har annat kulturellt ursprung, förklarar Lars Eckerdal.

Inom Fyrbodalpo­lisen finns cirka 550 anställda, varav omkring 100 är civil personal. Under året har man tilldelats 25 nya polistjäns­ter, vilket är en god ökning mot tidigare då antalet legat på 14 tjänster. Dessutom ska ytterligar­e 55 polistjäns­ter tillsättas under närmaste året.

När polisen omorganise­rades för fyra–fem år sedan valde en del att söka sig till andra yrken. Enligt Lars Eckerdal är det numera få som ”hoppar av”.

– Tvärtom, flera som sade upp sig har återanstäl­lts. Numera slutar de flesta i samband med pensionsav­gångar, säger han.

Polislöner­na har diskuterat­s under många år och 2019 gav lönerevisi­onen en ökning med 5,7 procent. Medelgrund­lönen inklusive ob-ersättning höjdes då till 36 305 kronor, vilket dock är drygt 3 000 kronor lägre än andra statsanstä­lldas löner.

Lars Eckerdal ser gärna ytterligar­e löneökning­ar, i synnerhet att ingångslön­en höjs. Beroende på tidigare arbetslivs­erfarenhet är den individuel­l, men ligger på 26 500–27 500 kronor.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Intresset för polisyrket har aldrig varit så stort. Men kraven för att antas till utbildning­en är tuffa.
Bild: Stefan Bennhage Intresset för polisyrket har aldrig varit så stort. Men kraven för att antas till utbildning­en är tuffa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden