Strömstads Tidning

Magnus Idebro söker – vill göra skillnad

Det har gått åtta år sedan Magnus Idebro första gången deltog i sökandet efter en försvunnen person. Sedan dess har det blivit ett par hundra sökinsatse­r till, och själv har han blivit ordförande för hela Missing people. Den 13 juli fyller han 50 år.

-

Magnus Idebro minns mycket väl första gången han deltog i en sökinsats. Det var i slutet av april 2012. En ung man från Nyköpingst­rakten hade varit försvunnen ett par veckor när Missing people kopplades in. Magnus som länge hade varit engagerad i olika föreningar på orten fick frågan om han ville vara med i sökandet. Han tvekade inte en sekund. Runt 300 personer från hela landet ingick i sökgruppen.

Efter flera dagar hittade de den unge mannen död i ett vattendrag.

– Det slutade inte lyckligt den gången. Förutsättn­ingarna var inte heller så goda. Det var kallt ute och det var alkohol inblandat, säger Magnus Idebro och fortsätter:

– Men oavsett det behöver anhöriga få veta vad som har hänt. Det är viktigt.

Magnus hade då ingen tanke på att fortsätta inom Missing people, men redan efter ett halvår fick han rollen som operativt ansvarig i Sörmland och fyra år senare utnämndes han till ordförande för hela organisati­onen. Uppdraget är helt ideellt och pågår året runt – lön får han från sitt heltidsjob­b som projektera­re på ett elföretag.

När som helst kan det komma ett meddelande om att en person har försvunnit.

– För mig ger det en enorm tillfredss­tällelse att göra skillnad, och så får man ju motion. Men det hade inte varit möjligt om jag inte haft stöttning av fru och barn, den förståelse­n när jag säger – ”nu måste jag åka”.

Under hans tid har Missing people spritt sig i olika former till bland annat Danmark, Storbritan­nien och Tyskland. Samtidigt har organisati­onen närmast exploderat i Sverige.

I dag är det en folkrörels­e med runt 68 000 medlemmar. Det har i sin tur inneburit nya utmaningar, bland annat för att få alla att dra åt samma håll.

Vilka problem kan uppstå?

– I en grupp kan det bli smågnabb. Som ”min hund är bättre än din hund”. Eller att någon vill söka på andra ställen. Men det är sällan några större problem. Vi har en värdegrund och en handbok.

Så länge vi följer den så gör vi ett bra sök.

– Vi har ofta ett bra samarbete med polisen och är noga med att inte vara i vägen för dem. Sedan har vi många gånger helt fria händer också.

Han förklarar att alla som har fyllt 18 år får vara med i Missing peoples sökgrupper. Det som krävs är en stor portion empati och att man ser att insatsen är värdefull.

– Men det passar inte alla. Som sökare måste du vara medveten om att det man hittar både kan vara sorgligt och otäckt.

Den positiva sidan överväger ändå stort. Statistike­n visar att andelen funna personer i dagsläget ligger på åttio procent. Enligt Magnus Idebro beror det bland annat på att kunskapern­a inom Missing people har ökat kring hur människor kan tänka och agera i olika situatione­r.

– Där är dementa personer svårast. De är ofta irrationel­la och kan gå vilse mitt i stan, eller så tråcklar de in sig i snår och buskar och kommer inte ut på egen hand. Den största faran är att sökarna tänker ”hit kommer inte en människa in”. Men det gör de, säger han.

Värst är det när barn försvinner, vilket lyckligtvi­s är ganska sällsynt, enligt Magnus. I de fallen handlar det ofta om att barnet kanske har blivit ovän med sina föräldrar, stuckit iväg och gått vilse.

– Då får man använda andra tips och tricks. Kanske locka fram med glassbilen.

Apropå barn berättar han om en händelse från 2014 som etsat sig fast i hans minne. En autistisk pojke hade varit på utflykt med en grupp i ett område utanför Södertälje när han plötsligt försvann. Polisen och Missing people arrangerad­e snabbt en skallgång.

– Det hann börja skymma och då blir allt i skogen blått, vilket gör det besvärligt att urskilja en person. Jag minns att jag tänkte att det skulle bli svårt. Men klockan elva på kvällen hittade vi honom. Då kände jag: ”gud så skönt att vi var där”.

Sådana händelser gör att Magnus Idebro aldrig känner att han vill sluta som sökare. Däremot kommer han inte att vara kvar så länge som ordförande. Vad som händer sedan vet han inte än. Men en tanke är att börja inom politiken.

– Det är en dröm jag har. Däremot har jag inte hittat något parti än som jag sympatiser­ar med. Det är nästa utmaning.

Som sökare måste du vara medveten om att det man hittar både kan vara sorgligt och otäckt

Magnus Idebro

 ?? Bild: Claudio Bresciani/TT ?? Magnus Idebro planerar att sluta som ordförande för Missing people, men funderar att börja med politik i stället. Bara han hittar rätt parti.
Bild: Claudio Bresciani/TT Magnus Idebro planerar att sluta som ordförande för Missing people, men funderar att börja med politik i stället. Bara han hittar rätt parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden