Strömstads Tidning

Hörapparat ska inte kosta 400 kronor

-

Vi i Vänsterpar­tiet vill inte ha avgifter på hjälpmedel som förskrivs inom vården. Inom kort kommer det blågröna styret och Sverigedem­okraterna i Västra Götalands regionen börja ta ut avgifter på hjälpmedel.

Först ut är 400 kronor för en uppladdnin­gsbar hörapparat. Det stannar inte där för de samlade borgerliga partierna. De föreslår också att det ska utredas vilka nya avgifter på hjälpmedel som kan införas och har redan beslutat att tyngdtäcke­n inte längre ska vara för skrivnings­bart som hjälpmedel.

Vi ser en stor fara med att allt fler hjälpmedel kommer att få en prislapp.

Tillgång till hjälpmedel får inte vara en klassfråga. För många kommer det att bli en betydande utgift.

Många äldre lever med låga pensioner och personer med funktionsn­edsättning finns bland dem i samhället som har de lägsta inkomstern­a.

Avgifterna kommer att kännas i plånboken och påverka livet.

Förslaget ruckar på principen att de med behov av hjälpmedel inte ska behöva betala för dem, och det kan vara början på ett sluttande plan där allt mer ska bekostas av individen, inte av oss gemensamt. Hörapparat­er till exempel är oerhört viktiga för att alla ska kunna delta i samhället på lika villkor. Vi vet att risken för att fler lever ett mer isolerat och begränsat liv ökar om kostnader tas ut för hjälpmedel.

Alla människor har lika värde och har kunskaper, förmågor och erfarenhet­er som är viktiga för samhället. Den som lever sitt liv med en normbrytan­de funktional­itet eller som förlorar fysiska förmågor under livet ska ha samma möjlighete­r till ett gott liv som alla andra.

carina örgård (v) Regionråd i opposition eva ryberg (v) Fullmäktig­eledamot Sotenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden