Strömstads Tidning

Naod Habtemicha­el: Richthoff (SD) sprider vilseledan­de informatio­n

- naod habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

I dag kan många barn bli så påverkade att de aningslöst tar en giftspruta mot covid-19.” Uttalandet som tidigare i veckan likställde vaccinatio­n mot covid-19 med gift skrevs inte av vem som helst. Det var riksdagsle­damoten Roger Richtoff (SD) som fällde kommentare­n i en sluten grupp på Facebook, enligt Sveriges Radio (18/10).

Liknande uttalanden som går i strid med vetenskapl­ig evidens har ökat i takt med pandemins framfart. Världs hälsoorgan­isationen W HO mena ratt det har pågått en infodemi vid sidan av pandemin. Det har handlat om falska budskap vad gäller virusets ursprung, de olika vaccinens effekter och bieffekter, och andra former av spridning av desinforma­tion eller oavsiktlig­t felaktig informatio­n.

Därför är det lägligt att Myndighete­n för psykologis­kt försvar snart ska inrättas. När myndighete­n formellt påbörjar sin verksamhet den 1 januari 2022 är syftet att bland annat att samordna och utveckla myndighete­rs och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologis­ka försvar, och bidra till att stärka befolkning­ens motståndsk­raft. Det är uppgifter som tidigare främst har utgjort ett ansvarsomr­åde för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, men som nu ska renodlas och prioritera­s högre.

Innan myndighete­n blir verksam är det dock viktigt att uppdraget förtydliga­s. De alltför breda penseldrag­en innebär att det i dagsläget saknas en plan för hur myndighete­ns verksamhet ska se ut och fungera. Eftersom det är en myndighet som dagligen kommer jobba med frågor som handlar om grundlagsf­ästa fri- och rättighete­r är det av stor vikt att dess framtida handlingsu­trymme konkretise­ras.

Hybrid hoten idet nya informatio­nslandskap­et kommer enligt Säkerhetsp­olisen främst från Ryssland, Kina och Iran. Med deras tilltagand­e cyberangre­pp och påverkans operatione­r har d ens åkallade gråzons problemati­ken bli vitmer komplex och därmed svårare att bemöta.

Det psykologis­ka försvaret utgör en viktig komponent i totalförsv­aret och i att rusta såväl myndighete­r som samhälle mototillbö­rlig informatio­nspåverkan. I sammanhang­et är ordet ”otillbörli­g” ett nyckelord.

Målet med Sveriges psykologis­ka försvar är inte att samhällsde­batten ska få lägre i tak. Tvärtom är det av högsta vikt för det öppna samhället att förebygga och möta den påverkan som auktoritär­a stater inte sällan ligger bakom. Målet med det framtida psykologis­ka försvaret är som P sy k försvarsut­redningen konstatera­r att ”värna det öppna och demokratis­ka samhället, den fria åsiktsbild­ningen samt Sveriges frihet och oberoende” myndighete­n (SOU 2020:29).

I enlighet med vår fria åsiktsbild­ning står det givetvis Richtoff och vem som helst fritt att tycka, tänka och resonera högt. Mens om Sverigedem­okraternas ledamot i försvarsut­skottet bör han vara medveten om att han sprider vilseledan­de informatio­n i linje med intressen och narrativ som prioritera­s av främmande makt.

Dessbättre är det inte ett uttalandes om Sverigedem­okraterna ställer sig bakom. Men Richtoffs konspirati­onsteori visar på behovet aven större samhällsde­batt kring dessa frågor. Särskilt efter Ryss landsotill­börliga förs ö kattpåverk­a valresulta­ten i olika länder, och med tanke på att det återstår mindre än ett år tills valdagen 11 september 2022.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden